Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2018

‘Een stapje naar de toekomst’ wint de Albert Schweitzer Prijs 2018

Op 14 april reikte het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) voor de achtste keer de Albert Schweitzer Prijs uit. Iris van Wanrooij (arts in opleiding) en Milou van Ingen (physician assistant) werden door de vakjury verkozen tot winnaars van de Hoofdprijs. Zij ontvangen de startsubsidie van € 5000 voor het verder uitvoeren van hun project.

 
De jury prees dit project omdat een goed doordacht initiatief is, waar veel behoefte aan is, wat een groot draagvlak bij alle betrokkenen geniet en wat goed uitvoerbaar en uit te breiden is. De winnaar zet het geldbedrag van de Albert Schweitzer Prijs in voor het uitvoeren van het project. Vaak blijkt de AS Prijs een vliegwiel voor startende Nederlandse initiatiefnemers in Afrika.
 

ASP Publieksprijs 2018

Project 'Mothers on the Move' kreeg op nasf.nl met 1.222 stemmen de meeste stemmen van het publiek en wint daarmee de publieksprijs 2018 van 1.000 euro! Er is meer dan 6267 keer gestemd.

ASP Aanmoedigingsprijs 2018

Project 'Teleradiologie- grensoverschrijdende zorg' heeft een aanmoedigingsprijs van 500 euro gewonnen. Project '3D printing in Sierra Leone' heeft ook een aanmoedigingsprijs van 500 euro gewonnen.

180414-NASF Prijsuitreiking Afrikadag-04

Bekijk de 10 projecten van Albert Schweitzer Prijs 2018

Birth Aid Fund

Veilig bevallen voor kwetsbare moeders in Kameroen.

E-learning Keizersnedes

E-learning vermindert onnodige keizersnedes Ghana

Safe Motherhood

Kennis de sleutel voor gezondheid moeder en kind Ghana

3D printing in Siërra Leone

Technologie voor goede protheses op maat

Een stapje naar de toekomst

Follow-up zorg voor couveuse kindjes in Tanzania

Local Health Heroes

Medische scholing van jongeren in Senegal

Imarika Initiative

Zorg en emancipatie voor gehandicapte kinderen in Kenia

Mothers on the Move

Keniaanse moeders op weg naar veilige zwangerschap en bevalling

iSTEPup

Een kans voor gezondheidszorg talent in Afrika

Teleradiologie- grensoverschrijdende zorg

Grenzenloos goede diagnostiek en heelkunde

Winnaar ASPrijs 2014

Niek Versteegde won dit jaar de Albert Schweitzer Prijs met zijn initiatief: “Lucht voor Leven”, met als doel om sterfte en andere negatieve gevolgen van zuurstoftekort bij pasgeborenen terug te dringen. In het ziekenhuis in Mwanza, Tanzania, traint hij het lokale personeel om adequaat problemen te signaleren en in te grijpen. Verder worden de juiste materialen aangeschaft, zoals bijvoorbeeld beademingsballonnen. “Het project heeft inmiddels een vliegende start gemaakt”, laat Niek Versteegde weten. “Samen met reeds ervaren medewerkers en de aangekochte materialen zijn inmiddels de eerste 20 lokale mensen getraind én de eerste baby’s in het ziekenhuis in Mwanza gered.”

Winnaar ASPrijs 2015

Winnaar van de Albert Schweitzer Prijs 2015 Vera van Rijn laat zien wat zij heeft gerealiseerd door haar talent in te zetten voor de gezondheid van Afrika.

Leuk weetje: het winnen van de prijs heeft haar geholpen om haar werk te starten. Tijdens haar project heeft ze manieren gevonden om zonder onze hulp verder te kunnen!

Winnaar ASPrijs 2016

In 2016 wonnen Lianne Cremers, Jelle Visser en Emma Birnie de AS Prijs met hun initiatief: ‘Prevent Podoconiosis, Wear Shoes!’

Met het geld van de prijs zijn de winnaars naar Ethiopië gegaan en gaven daar samen met lokale partners voorlichting over de ziekte. Als mensen eenmaal weten wat het is, weten ze ook hoe ze het kunnen voorkomen en behandelen. Verder hebben ze zeep en schoenen uitgedeeld om de ziekte te voorkomen. Hun werk heeft lokaal zoveel aandacht gekregen dat ze extra fondsen binnengehaald hebben en het werk nu voort zetten zonder de hulp van het NASF. We zijn heel trots op Lianne, Jelle en Emma!

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Opgezet door de lokale bevolking zelf.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965). Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.