Cycling out of poverty Kenya Foundation, Kenia

Cycling out of poverty Kenya Foundation, Kenia    

Cycling Out of Poverty (COOP) Kenya Foundation is een lokale organisatie voortgekomen uit de Nederlandse moederorganisatie COOP. Met de aanschaf en het gebruik van deze fietsen verbetert de organisatie de toegang tot inkomsten, gezondheidszorg en onderwijs in Afrika. COOP Keniya focust haar activiteiten op Bike4Work, Bike4School en Bike4Care. Meer informatie: http://www.coop-africa.org/en/coop-kenya/

13 Fietsambulances

14 4 032 COOP Kenya logoCOOP Kenya vraag het NASF ondersteuning voor de aanschaf van fietsambulances voor gezondheidscentra in Kisumu, in het zuid westen van Kenia. Het NASF heeft in april 2015 een microgift van € 4,484 toegekend voor in eerste instantie 13 fietsen voor 13 centra. Een aanvraag voor 12 fietsen voor 12 andere centra kan eventueel later dit jaar gehonoreerd worden.

Bicycle ambulances save lifes

De fietsambulance is noodzakelijk voor de gemeenschap als betaalbaar transportmiddel om patiënten te vervoeren. Vooral zwangere vrouwen zijn erg gebaat bij de aanschaf van de ambulance. Onderhoud is goedkoop en gemakkelijk en er zijn geen kosten voor brandstof . Regels en voorschriften  voor het gebruik en de kosten zijn vastgesteld na overleg met de gezondheidswerkers en het personeel van de gezondheidscentra.

De fietsambulance worden gebouwd in een fietswerkplaats in Kisumu. Deze workshop is ontwikkeld ter ondersteuning van COOP in Nederland in 2009 en is gespecialiseerd in het ontwerp van de fiets en bijbehorende trailer. De Technische Universiteit in Delft is de partner in het ontwerp en de opleiding van de jongeren die in deze workshop werken.

Training door COOP Nederland

In de betreffende gezondheidscentra zullen ook trainingen verzorgd worden over het gebruik van de fietsambulances. (“implementation of a  sustainable emergency transport concept”). Dit deel van het project wordt financieel ondersteund door de Nederlandse organisatie COOP. Zij betalen salarissen, dagvergoedingen en trainingen in het project.