Wasweta Women Group is opgericht in 2005 door een groep van vier gehandicapte vrouwen met aids en twee vaders van gehandicapte kinderen. Het ligt in een afgelegen dorp ongeveer 135 kilometer van Kisumu. De organisatie heeft momenteel ruim 180 leden en wordt gerund door een vrijwillige staf van vier personen. Wasweta heeft al verschillende projecten uitgevoerd, zoals : voorlichtingsactiviteiten over geweld tegen vrouwen en kinderen, microkredietproject en trainingsactiviteiten voor inkomen generering (naaien, typen).

Voedselzekerheid ter verbetering van de gezondheid

Wasweta ontvangt een microgift van € 5,428 van het NASF met als doel de gezondheid en het inkomen voor vrouwen en kinderen met aids te verbeteren. Met de microgift zullen tien koeien worden aangeschaft voor tien ‘action-units’ bestaande uit vier personen. Verder wordt de financiële steun gebruikt om stallen te bouwen en voor overige benodigdheden ten behoeve van het houden van koeien.

Melk en inkomsten

De melk en andere melkproducten zullen gebruikt worden door de leden van de action unit om hun voedingspatroon te verbeteren. Elke keer als de koe een kalf krijgt, is het kalf voor één van de leden van de action-unit. Stieren worden vetgemest en verkocht om nieuwe melkkoeien aan te schaffen. De action units die een koe hebben, gaan melk, mest en andere melkproducten verkopen. De inkomsten worden verdeeld onder de leden van de action unit. Het project werkt samen met het ministerie van gezondheid en het ministerie van landbouw. Het is in mei 2015 gestart.