Skip to content

Isshac, een gewone jongen uit Tsjaad Leprapatiënt Isshac heeft weer hoop voor de toekomst

Oktober jongstleden was de 28-jarige Isshac uit Tsjaad op bezoek in Nederland. Bij Leprazending Nederland, partnerorganisatie van het NASF, vertelde hij ons zijn levensverhaal. Van jongs af overleefde Isshac op straat, alleen. Op 13-jarige leeftijd ontdekte hij een witte vlek op zijn wang. Ook ontwikkelde hij hevige koortsen. Isshac’s lichaam werd steeds zwakker. Werken ging niet meer, hij werd afhankelijk van de goedheid van onbekende voorbijgangers. De meeste mensen liepen echter met een boog om hem heen: bang voor zijn aanraking, bang voor besmetting. Isshac was namelijk zichtbaar, ernstig ziek. Zijn gezicht en handen waren volledig bedekt met enorme zwellingen. Isshac bleek ernstige lepra te hebben, maar het zou maarliefst vijftien jaar duren voordat hij uiteindelijk in aanraking kwam met hulpverlening.

Zin in de toekomst
De diagnose lepra was toen snel gemaakt. Een week nadat Isshac startte met medicatie begon zijn gezondheid te verbeteren. De zwellingen in zijn gezicht verdwenen en zijn lichaam werd sterker. Hij voelde weer levensvreugde en kreeg zin in de toekomst. Zijn behandeling duurt twee jaar. Ook krijgt hij een klein startkapitaal, zodat hij een klein bedrijfje kan opbouwen. 
Nu, acht maanden later, zien we bijna niet meer dat Isshac’s gezicht ooit zo gezwollen was. Vol energie bewerkt hij de gewassen in de tuin van Leprazending in Tsjaad. Hij is eeuwig dankbaar voor de hulp die hij kreeg. Niet alleen omdat ze hem zijn gezondheid hebben teruggegeven, maar vooral omdat hij zich voor het eerst in zijn leven geliefd en thuis voelt. En Isshac heeft grootse dromen: later wil hij zijn eigen stuk land bewerken, mét een tractor.

Voor Afrika!

Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. We geloven in de kracht van praktische oplossingen voor lokale problemen. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil. 

Steun het NASF

Kleinschalige hulp helpt! Zeker in Afrika. Helpt u ons nieuwe projecten uit te voeren?

Header-vrouw-gezondheid

Voor Afrika!

Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil. 

Laatste berichten

rinus van warven

Collecte oecumenische dienst bestemd voor gezondheid Afrika

Collecte oecumenische kerkdienst in teken van gezondheidsprojecten Albert Schweitzer Fonds Ds. Rinus van Warven is lid van het Comité van...
vanbeeck

Oudste ‘Albert Schweitzer’ verpleegster overleden

Oudste 'Albert Schweitzer' verpleegkundige overleden Met groot verdriet moeten we meedelen dat op 1 december jongstleden is overleden mevrouw Tineke...
nalaten en schenken

Nalaten en schenken: bijzondere manieren van geven

Nalaten en schenken bijzondere manieren van geven Ieder jaar ontvangt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds één of meerdere giften vanuit...