Hoe is het nu met Joost en Jovine?
Tot zondag 17 september is het weer mogelijk om innovatieve ideeën voor de Albert Schweitzer Prijs in te dienen. Joost Binnerts won vorig jaar met zijn idee zowel de jury – als de publieksprijs. Hoe gaat het nu met hem?

Joost en zijn lokale partner Jovine hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan hun project. Zij onderzoeken een samenwerking tussen ziekenhuisartsen en traditionele bonesetters in de behandeling van patiënten met botbreuken.
Er zijn mooie ontwikkelingen te melden:
- Het Tanzaniaanse onderzoeksinstituut heeft inmiddels groen licht gegeven voor alle onderdelen van het project.
- Joost en Jovine hebben bij ruim 41 bonesetters onderzocht wat de behoeften zijn. Er zijn 3 bonesetters geselecteerd om langdurig mee samen te werken.
- Er zijn aanvullende fondsen geworven om het project volledig te kunnen financieren.
- Het team is uitgebreid met 2 Nederlandse geneeskundestudenten. Zij gaan werken aan een gesystematiseerd overzicht van eerdere vormen van samenwerking wereldwijd tussen bonesetters en de formele gezondheidszorg. Ook wordt er een kwalitatieve studie opgezet waarin de perspectieven van traditionele bonesetters op hun eigen werk en eventuele samenwerking zullen worden belicht.
- Er is een draagbaar röntgenapparaat ter beschikking gesteld door Delft Imaging. Deze maakt het mogelijk het herstel van fractuurpatiënten in hun eigen dorp op te kunnen volgen, en zo de kwaliteit van de onderzoeksdata aanzienlijk verbeteren.
Geld verdienen in Nederland
Ondanks deze mooie ontwikkelingen zijn er ook zorgen. Joost loopt vooral aan tegen het feit dat hij geen fondsen kan werven voor zijn eigen salariskosten. Joost: ‘’Die kosten zijn weliswaar laag, maar het zorgt er wel voor dat ik een deel van het jaar terug moet naar Nederland om daar de kosten voor mijn verblijf in Tanzania mee te verdienen.’’ Joost werkt dan in Nederland in de gezondheidszorg, terwijl hij tegelijkertijd op afstand het project coördineert. Dit breekt hem soms op. Joost: ‘’Maar ik weet waar ik het voor doe. Ik heb nog steeds goede energie om voor de kwetsbare groepen in Tanzania het project door te zetten en af te ronden, zodat meer mensen met botbreuken geholpen kunnen worden.
Heb je vragen aan Joost of wil je meer informatie? Mail ons dan op info@nasf.nl.
Voor Afrika!
Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil.