Gezondheidspioniers zijn mensen met goede ideeën voor een gezonder Afrika. Eenvoudige, slimme ideeën die een wereld van verschil maken. Zo ook het idee van Merel en Lars om betaalbare protheses in Afrika te maken in hun 3-D print lab. 

Gunt u gezondheidspioniers ook een steuntje in de rug?

3D Print Lab in Sierra Leone

Steun de gezondheidspioniers

Gezondheidspioniers zijn mensen met goede ideeën voor een gezonder Afrika. Eenvoudige, slimme ideeën die een wereld van verschil maken. Zo ook het idee van Merel en Lars om betaalbare protheses in Afrika te maken in hun 3-D print lab. 

Gunt u gezondheidspioniers ook een steuntje in de rug?

3D Print Lab in Sierra Leone
Waar we voor gaan
Opgehaald

 

Merel vertelt je waarom het streefbedrag is verhoogd. Zo kunnen Merel en Lars hun 3D Lab volledig inrichten, hun vliegende start maken én het 3D Lab voor de komende jaren laten draaien. Doe mee! Doneren kan tot 10 oktober!

Maak kennis met de gezondheidspioniers Lars en Merel

Mogen we je voorstellen aan Merel van der Stelt en Lars Brouwers?

Merel (25) is student Technische Geneeskunde aan de Universiteit van Twente en stagiair in het RadboudUMC. Een student met passie, lef én het hart op de goede plaats.

Lars (31) is chirurg in opleiding. Lars is (mede) oprichter van het 3D lab in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis, het 3D printlab op de afdeling  traumachirurgie van het Radboudumc en in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone.

Zij vragen je aandacht voor hun unieke idee.

In Sierra Leone hebben na een gruwelijke burgeroorlog veel mensen een ledemaat verloren. Protheses zijn onbetaalbaar. En Merel en Lars zagen dat veel patiënten niet de juiste zorg krijgen waardoor ze gehandicapt raken voor de rest van hun leven. Onnodig, vinden Lars en Merel: tijd om te pionieren!

Hun idee: waarom zetten we geen nieuwe techniek (3D printing) ter plaatse in? Want met 3D techniek kun je betaalbare protheses, spalkjes en braces maken. Zo kunnen we mensenlevens veranderen. Zelf, ter plaatse. Kleinschalig en met direct effect.

Dát noemen we bij het NASF een ware #NASF #Gezondheidspionier.

Wij steunen Merel en Lars. Jij ook? Doe mee aan de crowdfundingactie en maak dit project mogelijk.  Je hele donatie (100%) gaat naar het project van Merel en Lars.

Zo werkt crowdfunding voor gezondheidspioniers! Help jij ons mee?

idee-01

1. Het idee

Wereldverbeteraars delen hun idee voor een betere gezondheid in Afrika. Het idee is vernieuwend, goed en duurzaam.

steun-01

2. Jouw rol

Spreekt het idee je aan? Steun het project dan direct en deel het met anderen in je omgeving.

slag-01

3. Aan de slag

Doelbedrag binnen? Dan gaat de pionier meteen aan de slag!

We doen het voor betaalbare protheses...

1. Spalkjes

We doen het voor Kinderen…

Brandwonden en gebroken armen komen nogal eens voor bij kinderen in Sierra Leone. Vaak wordt te laat hulp gezocht of krijgen zij niet de zorg die ze nodig hebben. Dan kunnen hun wonden uit de hand lopen en er zelfs voor zorgen dat zij met een beperking te maken krijgen voor de rest van hun leven. Een eenvoudig spalkje of splint uit de 3D printer voorkomt veel ellende en kost een fractie van een ‘gewone’  spalk. Deze kinderen zullen gewoon goed genezen.

2. Protheses

We doen het voor Mensen die een arm, hand of been missen

Mariatsu is een jonge Sierra Leonese vrouw van begin dertig. Haar linkerarm houdt ze verstopt onder haar rok. Ze schaamt zich voor haar hand die mist: een herinnering aan de burgeroorlog die hier tot 2002 woedde. Duizenden mensen werden verminkt, hun ledematen afgehakt. Mensen als Mariatsu doen niet mee in de maatschappij: ze worden gediscrimineerd en leven vaak in bittere armoede. Echter niet voor lang meer, als het aan de Nederlandse student technische geneeskunde Merel van der Stelt (25) en chirurg in opleiding Lars Brouwers (31) ligt. Zij maakten een prothese voor Mariatsu, aan de hand van de modernste 3D-print technieken. Vol trots laat Mariatsu haar nieuwe arm zien aan iedereen die maar wil. Ze gebruikt haar geamputeerde arm volop. Ze telt weer mee en kan de toekomst aan.

Mariatsu-3D
3. Braces

We doen het voor Kinderen met een chronische aandoening

Dit jongetje heeft een chronische aandoening die kyfoscoliose heet. Een aandoening waarbij de ruggenwervel is vervormd. Momenteel zijn er geen medische hulpmiddelen voor mensen in Sierra Leone met deze aandoening. Door een 3D geprinte, op maat gemaakte brace te maken, hopen Merel en Lars dat de kyfoscoliose niet erger zal worden. Daarnaast zorgt de brace voor wat extra ondersteuning in zitten, lopen en staan. Naarmate hij groeit, moet er telkens een nieuwe brace voor hem gemaakt worden. Met de 3D techniek kan dat.

foto-brace2

Help Lars en Merel om dit najaar hun 3D print lab in te richten!

Het 3D Lab

3D printen is een revolutionaire innovatie die betaalbare protheses binnen het bereik van duizenden patiënten in Afrika kan brengen.

Pioniers Lars en Merel willen een compleet 3D-printlab realiseren in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. Hier maken ze goedkope, goede protheses, spalken en braces, met behulp van 3D-print techniek.

Merel: “We zijn zeer gemotiveerd om dit project verder vorm te geven en kunnen niet wachten tot we aan de slag kunnen. Zo kunnen we patiënten in lage inkomenslanden met weinig middelen betere kansen bieden op een goede toekomst en voorkomen we dat ze in moeilijke omstandigheden moeten leven of zelfs worden uitgesloten door hun handicap.”

Voor betaalbare protheses