In de sloppenwijken van Kampala, Oeganda, wordt gekookt op houtskoolvuurtjes, midden in de huisjes. Hierbij komt veel rook vrij, die bijzonder schadelijk is voor de luchtwegen van met name hele jonge kinderen. Het veroorzaakt longontstekingen en andere gevaarlijke luchtwegaandoeningen.

Het plaatsen van zgn. ‘stove shelters’- kleine afdakjes waaronder buiten gekookt kan worden- is een goedkope en handzame oplossing gebleken, die enorm goed aanslaat, mits gepaard gaande met voorlichting.

De vraag van moeders uit de sloppen naar de kook afdakjes is enorm; het blijkt een doorslaand succes, met gezonde kleine kinderen als de echte “Champions”! Vera’s lokale partner Revelation Life vraagt van het NASF een microgift van zo’n 8.500 euro om het project uit te breiden. Revelation Life traint vrouwen uit de sloppen zelf, die voorlichting geven, helpen bij het bouwen van de stove shelters en letten op de algehele gezondheid van de kinderen.

Vera van Rijn won met dit idee in 2015 de Albert Schweitzer Prijs. Zie hier het filmpje dat zij maakte over haar project.

Doneer alstublieft ook voor schonere longen voor kleine kinderen en alle andere effectieve en concrete projecten van het NASF in Afrika.

Steun gezondheidsprojecten in Afrika met een microgift!

  • doneren via snel en veilig!
  • € 0,00
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.