Skip to content

Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2019

Jonathan Vas Nunes (31, tropenarts in opleiding) wint de Albert Schweitzer Prijs 2019! Zijn project 'Genees een Wond, Koop een Bij' richt zich op het opzetten van een biologische imkerij in het Masanga Hospital in Sierra Leone. Honing heeft belangrijke desinfecterende eigenschappen en kan goed gebruikt worden voor wondverzorging. Met de plaatselijke productie van honing zorgen Jonathan en zijn collega´s voor een betere behandeling van patiënten en voor een beter leven voor lokale bewoners én voor de bij.

Publieksprijs
Maarliefst 1175 mensen stemmen op Hillmann Batuo's 'The Power of CPR' en gunnen hem hiermee de Publieksprijs. Hillmann (21, student geneeskunde) gaat reanimatievaardigheden bevorderen in Kameroen met zijn project. Geëmotioneerd door alle steun nam hij zijn prijs in ontvangst.

Aanmoedigingsprijs
De eerste Aanmoedigingsprijs gaat naar Pim Bongers (30, tropenarts in opleiding), voor zijn 'Masanga Dental Health' project. Verwaarlozing van tandhygiëne en te laat naar een dokter stappen met gebitsproblemen zorgen soms voor ernstig uit de hand gelopen ontstekingen. Pim wil hier iets aan doen met zijn initiatief.

Aanmoedigingsprijs
De tweede Aanmoedigingsprijs gaat naar Marijke Kingma (33, tropenarts) voor haar project 'Stimulate to Simulate'. Hiermee wil Marijke een innovatieve, interactieve vorm van training van verloskamer medewerkers organiseren in Tanzania.

Bekijk de 10 projecten

The Power of CPR

Tijdige reanimatie redt levens.

Mavuvu kliniek

Eerste verslavingskliniek voor jongeren in Malawi.

Stimulate to simulate

Simulatietraining verloskunde in low resource setting.

Seeds for tomorrow

Combatting child malnutrition.

Hippocrates

Een app voor en door dokters.

Kangaroo Mother Care & Counselling Center

Hulp voor te vroeg geboren baby's.

Genees een Wond, Koop een Bij!

Biologische honing productie voor wondverzorging.

BEST: Breast Equipement uSe opTimization

Early detection of breastcancer helps save lives.

Het Masanga Dental Project

Schone tanden redden levens.

Mamawise

Voor de beste start in het leven.

Winnaar ASPrijs 2018

Iris van Wanrooijen en Milou van Ingen wonnen in 2018 de hoofdprijs van € 5000,- . Met hun initiatief ‘Een stapje naar de toekomst’ willen zij betere nazorg verlenen aan couveuse kindjes in Tanzania.

Deze kindjes hebben een verhoogd risico op problemen in hun ontwikkeling. Problemen zijn makkelijk te voorkomen als ze op tijd worden herkend. Op dit moment is er echter geen nazorg om deze hulpvraag op te volgen. Het geld zal daarom worden besteed aan de opstart van een ontwikkelingspolikliniek.

Winnaar ASPrijs 2016

In 2016 wonnen Lianne Cremers, Jelle Visser en Emma Birnie de AS Prijs met hun initiatief: ‘Prevent Podoconiosis, Wear Shoes!’

Met het geld van de prijs zijn de winnaars naar Ethiopië gegaan en gaven daar samen met lokale partners voorlichting over de ziekte. Als mensen eenmaal weten wat het is, weten ze ook hoe ze het kunnen voorkomen en behandelen. Verder hebben ze zeep en schoenen uitgedeeld om de ziekte te voorkomen. Hun werk heeft lokaal zoveel aandacht gekregen dat ze extra fondsen binnengehaald hebben en het werk nu voort zetten zonder de hulp van het NASF. We zijn heel trots op Lianne, Jelle en Emma!

Winnaar ASPrijs 2015

Winnaar van de Albert Schweitzer Prijs 2015 Vera van Rijn richtte het project 'Clean cooking, healthy lungs' op. Dit initiatief beschermt  kinderen in sloppenwijken van Oeganda tegen longontsteking. Door buitenshuis te koken onder kookafdakjes ademen kinderen niet langer de schadelijke rook in. Vera heeft laten zien dat eenvoudige oplossingen heel doeltreffend kunnen zijn.

Leuk weetje: het winnen van de prijs heeft haar geholpen om haar werk te starten. Tijdens haar project heeft ze manieren gevonden om zonder onze hulp verder te kunnen! Haar project heeft zich inmiddels uitgebreid over drie sloppenwijken.

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Opgezet door de lokale bevolking zelf.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965). Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.