Deel je talent met de wereld!

Je talenten inzetten voor het welzijn van je medemens in Afrika, daar draait het om bij de Albert Schweitzer Prijs. Jongeren tussen 18 en 30 jaar die werken aan een bijzonder initiatief om de gezondheid(szorg) in Afrika te verbeteren, kunnen meedingen naar de Albert Schweitzer Prijs en maken kans op een startsubsidie van €5000.

Het NASF reikt de AS Prijs jaarlijks uit. De achtste editie van de AS Prijs vindt plaats op 14 april 2018 tijdens de Afrikadag. Vanaf 1 december 2017 tot en met 1 februari 2018 kun je je initiatief indienen en meedingen naar de AS Prijs. Meer informatie vind je hier. 

De Albert Schweitzer Prijs 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door Impulsis en het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965) startte in 1913 de bouw van zijn levenswerk: een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika). Hij wijdde zijn leven aan het helpen van de zieken en bracht zo zijn levensmotto Eerbied voor het leven in praktijk.

Albert Schweitzer Prijs 2016      logo ASP 2016

In 2016 werd voor de zevende keer de Albert Schweitzer Prijs uitgereikt, in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Een professionele jury verkoos uit de 3 genomineerde initiatieven 1 winnaar die met 5000 euro startsubsidie naar huis ging.

Bekijk hier de pitches van de genomineerden 2016.

Winnaar 2016: ‘PreventPodoconiosis, Wear Shoes’!

Lees hier meer over het winnende project.

Aanmoedigingsprijzen 2016

Lydia van Os met ‘La Voix Des Sans Voix’ en Tessa Custers, Manon Barendse en Joes Janmaat met ‘She Blooms. Personal Period Care’ kregen beiden de aanmoedigingsprijs van 750 euro.

Publieksprijs 2016

De meeste stemmen, en daarmee de publieksprijs, ging naar ‘She Blooms’. Zij kregen een biologisch en fair trade verwenpakket.

Meer informatie vind je hier.


Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2015

Gezondheidswetenschapper Vera van Rijn uit Utrecht is de winnaar van de Albert Schweitzer Prijs en heeft daarmee 5000 euro gewonnen. Zij kan met dat geld haar project voor schoner koken in Oeganda verder uitvoeren. Binnenshuis koken op vuur in sloppenwijken levert veel longschade op.

Van Rijn (28) zet met ‘Clean Cooking, Healthy Lungs’ in op voorlichting voor vrouwen, ter bewustwording dat kookrook in huis erg slecht voor de gezondheid is. “Moeders weten dit simpelweg niet”, vertelde ze tijdens haar presentatie voor de jury. Van Rijn stimuleert met succes het buiten koken onder afdakjes en de herkenning van longklachten door de mensen zelf. “Ze kunnen dan tijdig hulp zoeken voor longontstekingen en COPD.”

De jury prees het project van Van Rijn wegens eenvoud, uitvoerbaarheid en mogelijkheid tot uitbreiding. De prijs werd in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. Roel Coutinho op donderdag 10 december 2015.

Aanmoedigingsprijzen van 750 euro waren er voor de twee andere genomineerden: Werner van der Wolf met het Owangai Health Centre in Oeganda en Albertine Visbeek met het Kangaroo Mother Care Project in Ghana.

[/vc_column_text] [/vc_column][/vc_row]

Uitreiking

Klik hier voor meer informatie over de uitreiking van de AS Prijs 2015 en foto’s van de presentaties.

Uitslag van de stemming

NB. De officiële winnaar is op de uitreiking bekend gemaakt door een vakjury.


Albert Schweitzer Prijs 2015

Klik hier voor meer informatie over de genomineerden van 2015.


Winnaar van de AS Prijs 2014

De prijswinnaar van 2014 is Niek Versteegde. Met het project Lucht voor Leven probeert hij de sterfte en andere negatieve gevolgen van zuurstoftekort bij pasgeborenen terug te dringen. In het ziekenhuis in Mwanza, Tanzania, traint hij het lokale personeel om adequaat problemen te signaleren en in te grijpen. Verder worden de juiste materialen aangeschaft, zoals bijvoorbeeld beademingsballonnen. “Het project heeft inmiddels een vliegende start gemaakt”, laat Niek Versteegde weten. “Samen met reeds ervaren medewerkers en de aangekochte materialen zijn inmiddels de eerste 20 lokale mensen getraind én de eerste baby’s in het ziekenhuis in Mwanza gered.”

Kijk op Albert Schweitzer Prijs 2014  voor meer informatie over de drie genomineerden van 2014 en foto’s van de prijsuitreiking.