algemene banners alle winnaars def1

Albert Schweitzer Prijs

Om het gedachtegoed van Dr. Albert Schweitzer levend te houden, reiken wij elk jaar de Albert Schweitzer Prijs uit. In 2023 al voor de 12e keer!

Hiermee stimuleren wij jongeren, met een medische of technische opleiding, om met slimme en innovatieve ideeën te komen ter verbetering van de gezondheid in Sub-Sahara-Afrika.

Zo kunnen zij gezondheidspionier worden. Iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika en zijn of haar talenten in dienst wil stellen in het belang van de medemens. Net zoals Dr. Albert Schweitzer, arts en Nobelprijs winnaar en naamgever van het NASF deed.

Passie voor gezondheid, innovatie, ondernemerschap, leiderschap en gedrevenheid zijn eigenschappen kenmerkend voor deelnemers aan de Albert Schweitzer Prijs.

Deelnemende projecten 2023

Meer over de projecten die dit jaar meededen vind je op www.gezondheidspioniers.nl.

Dieuwertje Drexhage won dit jaar de hoofdprijs met het project ‘Een veilige bevalling met een gebruiksvriendelijke herbruikbare vacuümpomp in Kenia.’

In de stemcampagne kreeg het project ‘Iedere minuut telt in Tanzania’ de meeste stemmen van het publiek. De prijsuitreiking is hier terug te kijken.

AFAS Foundation is partner van de prijs.

Gezondheidspioniers

Wij steunen kleine gezondheidsprojecten in Sub-Sahara Afrika. Opgezet door echte gezondheidspioniers.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. En jij kunt de gezondheidspioniers helpen!

Je volledige gift gaat naar het werk van gezondheidspioniers in Afrika.

Help je mee onze pioniers te steunen?

Het laatste nieuws ontvangen? 

WIl je op de hoogte blijven van het mooie werk, de resultaten en de impact die de projecten hebben op de lokale communities? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Albert-Schweitzer-Prijs-�-Joost-Bastmeijer-1666

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor het welzijn van anderen, die het minder goed hebben. Hiermee treden ze in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

De winnaars van de afgelopen jaren

Joost-Binnerts-met-jury-en-gewonnen-prijzen-FAVORI-NederlandsAlbertSchweitzerFondsprijs-30-1

2022: Dubbele winnaar: 'Building bridges for broken bones'

Project van Joost Binnerts (tropenarts Shirati KMT Hospital, Tanzania) en zijn lokale partner Jovine Okoth. Zij wonnen zowel de Albert Schweitzer juryprijs 'Gezondheidspionier van het jaar 2022' (met € 7.000,- voor een kickstart van hun project) als de Publieksprijs (2.000,-). Het project dat de meeste stemmen kreeg van het publiek tijdens de stemcampagne. Lees het nieuwsbericht 

Meer over 'Building bridges for broken bones'

Achttien gezondheidspioniers streden op 8 oktober 2022, bij AFAS in Leusden met negen interessante projecten om de Albert Schweitzer Prijs 2022. Lees meer over hun projecten.

Overhandiging cheque met hoofdprijs aan Sharlon Welleweerd

2021: ‘Innovatieve aanpak die mental health in Afrika op de kaart zet ‘

Zaterdag 9 oktober 2021 vond de uitreiking plaats van de Albert Schweitzer Prijs 2021. Het project ‘Groei en bloei’, een innovatieve aanpak voor rehabilitatie van verslaafde jongeren in Malawi van Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda, won hierbij de hoofdprijs. De publieksprijs ging naar het project ‘Goodscope’ van Dieuwertje Drexhage en Thom Weustink. Een herbruikbare en betaalbare videolaryngoscoop, ontwikkeld met en voor ontwikkelingslanden. De prijzen werden aansluitend uitgereikt. 

Drie kandidaat genomineerden pitchten tijdens een livestream prijsuitreiking hun project aan de vakjury onder leiding van Prof. Dr. Marcel Levi. Een prijs die het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) jaarlijks uitschrijft voor gezondheidspioniers met slimme en innovatieve ideeën ter verbetering van de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika. 

allen asp uitreiking

‘Groei en Bloei’ – winnaar kickstart van € 5000,-

Een ‘mental health’ project met een innovatieve aanpak om verslaafde jongeren in Malawi tijdens behandeling in een verslavingskliniek weer weerbaar te maken en hen te leren op eigen benen te staan. De initiatiefnemers Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda willen met het aanbieden van activiteiten (o.a. een moestuin, het verbouwen van groente, het houden van kippen en sport) hen helpen weer een zelfstandig leven op te bouwen. En hiermee hun zelfvertrouwen vergroten en terugkeer in de maatschappij bevorderen. 

ASP genomineerde banners liggend_zonder logo en tekst3

Vakjury unaniem qua beoordeling

Project ‘Groei en Bloei’ gericht op verslavingszorg was de ‘blow away’ presentatie‘, aldus Marcel Levi voorzitter van de vakjury Albert Schweitzer Prijs. 'Om mental health op de kaart te gaan zetten in Afrika is dapper. Een supergoed project. Heel erg innovatief. Albert Schweitzer was een gezondheidspionier. Die deed iets wat anderen niet deden. Iets helemaal nieuws. En dat gaan deze jonge gezondheidspioniers ook doen. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven’.

Sharlon Welleweerd, prijswinnaar hoofdprijs : ‘Raphael en ik zijn onwijs blij met het winnen van deze prachtige prijs. Wij hebben grote passie voor verslavingszorg voor jongeren in Malawi. En wanneer anderen hier ook in geloven en we de bevestiging krijgen dat we goed bezig zijn en dat het breed gedragen wordt, dan raakt mij dit. Het geeft ons weer nieuwe energie om ons in te blijven zetten voor verslaafde jongeren’.

Winnaars Aanmoedigingsprijs € 500,-

Aanmoedigingsprijzen van € 500,- waren er voor het ‘Shirati Peanut’ Project van Victoria van Salmuth en Nathan Beijneveld. Zij willen ondervoeding bij kinderen en kwetsbaren bestrijden met zelfgemaakte voedzame pindarepen die artsen, samen met diëtisten en koks in het Shirati hospital in Tanzania gaan produceren van lokale ingrediënten. Ook het project ‘Wash & Smile’ van Peter en Marianne van Munnen won een aanmoedigingsprijs. Zij willen handen wassen en tandenpoetsen structureel op laten nemen in het lesprogramma op scholen in Oeganda en zo de hygiëne verbeteren en infectieziekten helpen voorkomen. 

ASP genomineerde banners liggend_zonder logo en tekst5

Winnaar Publieksprijs € 1000,-

Het project dat de meeste stemmen kreeg van het publiek tijdens de stemcampagne was Goodscope van Dieuwertje Drexhage en Thom Weustink. Een betaalbare en herbruikbare videolaryngoscoop voor lage- en middeninkomenslanden. Een tool die gebruikt wordt om een beademingsslang in de luchtwegen van een patiënt te plaatsen. De Goodscope brengt intuberen binnen handbereik voor artsen wereldwijd.