algemene banners alle winnaars def1

Albert Schweitzer Prijs 2023

Gezondheidspioniers

Een Gezondheidspionier is iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika, in de traditie van Albert Schweitzer. Die met een eenvoudig, slim idee een wereld van verschil kan maken.

Zoals Lars en Merel die betaalbare protheses in Afrika maken met hun 3-D printlab. Jonathan die dorpelingen leert om bijen te houden en de honing gebruikt voor de wondzorg in zijn ziekenhuis. Of Vera die eenvoudige afdakjes bouwt in sloppenwijken en longontsteking bij kleine kinderen voorkomt.

Stuk voor stuk unieke initiatieven die zijn opgezet en uitgevoerd door echte pioniers. Met deze prijs geven we innovatieve ideeën een vliegende start om daadwerkelijk het verschil te gaan maken in Afrika.

Meer inspiratie?
Kijk op onze overzichtspagina

Dit zijn de prijzen

  • Hoofdprijs € 7.500,-

  • Publieksprijs € 2.500,-

Pioniers

Wat onze pioniers kenmerkt is dat ze passie hebben voor gezondheid en innovatie. Passie, net als Albert Schweitzer had toen hij in 1913 als arts naar Afrika toog om er een ziekenhuis op te richten. Jarenlang was hij aan het pionieren. Al 10 jaar reiken wij daarom deze echte ‘Pioniersprijs’ uit aan het beste initiatief of idee.

pi·o·nier (de; m,v; meervoud: pioniers)
iemand die als eerste iets moeilijks of gevaarlijks doet, waardoor anderen het later ook kunnen doen.

Te winnen prijzen

Kandidaten voor de Albert Schweitzer Prijs maken kans op de hoofdprijs van € 7.500,- als kickstart voor hun initiatief en een publieksprijs van € 2.500,-. Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds staat deze gezondheidspioniers bij met raad en daad, brengt ze samen met andere pioniers en helpt hun netwerk en zichtbaarheid te vergroten.

De Albert Schweitzer Prijs is een prijs die je wint op persoonlijke titel. De prijs is bestemd voor het (verder) realiseren van jouw project of initiatief in Afrika.

De Albert Schweitzer Prijs wordt vanaf 2022 mede mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation.

Uitreiking Albert Schweitzer Prijs 2023

De inschrijving sluit op 17 september 2023. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 november 2023 in het AFAS hoofdkantoor te Leusden.

De toegang is gratis. Aanmelden kan via dit formulier.

Albert Schweitzer Prijs � Joost Bastmeijer-1674

Winnaars Albert Schweitzer Prijs

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor het welzijn van anderen, die het minder goed hebben. Hiermee treden ze in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.