Albert Schweitzer Prijs

Albert Schweitzer Prijs 2022 Gezocht: Gezondheidspioniers!

Ben jij vindingrijk en ondernemend? Heb jij een passie voor gezondheid, innovatie en Afrika? Een eenvoudig, slim idee dat praktisch uitvoerbaar is en een wereld van verschil kan maken voor de gezondheid van mensen in Afrika? En ben je tussen de 18 en 35 jaar? Aarzel niet en dien je project in!

Gezondheidspioniers

Een Gezondheidspionier is iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika, in de traditie van Albert Schweitzer. Die met een eenvoudig, slim idee een wereld van verschil kan maken.

Zoals Lars en Merel die betaalbare protheses in Afrika maken met hun 3-D printlab. Jonathan die dorpelingen leert om bijen te houden en de honing gebruikt voor de wondzorg in zijn ziekenhuis. Of Vera die eenvoudige afdakjes bouwt in sloppenwijken en longontsteking bij kleine kinderen voorkomt.

Stuk voor stuk unieke initiatieven die zijn opgezet en uitgevoerd door echte pioniers. Met deze prijs geven we innovatieve ideeën een vliegende start om daadwerkelijk het verschil te gaan maken in Afrika. Meer inspiratie? Kijk op onze overzichtspagina

Sparren over je idee

Zoek je hulp bij het op papier zetten van je project? Schrijf je dan in voor een één-op-één persoonlijk contactmoment.

In de voetsporen van Albert Schweitzer

Wat onze pioniers kenmerkt is dat ze passie hebben voor gezondheid en innovatie. Passie, net als Albert Schweitzer had toen hij in 1913 als arts naar Afrika toog om er een ziekenhuis op te richten. Jarenlang was hij aan het pionieren. Al 10 jaar reiken wij daarom deze echte ‘Pioniersprijs’ uit aan het beste initiatief of idee.


pi·o·nier (de; m,v; meervoud: pioniers)
iemand die als eerste iets moeilijks of gevaarlijks doet, waardoor anderen het later ook kunnen doen.


Dit kun je winnen

  • Hoofdprijs € 7.000,-

  • Publieksprijs € 2.000,-

Je kunt je project indienen van 27 mei tot 20 juli 2022.

De prijsuitreiking vindt plaats op 8 oktober 2022 in het AFAS hoofdkantoor in Leusden.

Hoe werkt meedoen aan de Albert Schweitzer Prijs?

NASF-ASP-idee

Het idee

Vertel! Heb jij een idee dat de gezondheid in Afrika verbetert?

NASF-ASP-Aanmelden

Meld aan

Voldoe je aan de criteria? Meld dan je project aan.

NASF-ASP-Win

Win

Je maakt kans op verschillende prijzen: van publieksprijs tot juryprijs.

NASF-ASP-Start

Aan de slag

Meteen aan de slag met de juryprijs van € 7.000,-.

1 IMG_20210430_0001

Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2021 Sharlon Welleweerd

Sharlon Welleweerd (psychiatrisch verpleegkundige) bedacht met haar project 'Groei en Bloei' een innovatieve aanpak om verslaafde jongeren in Malawi weer klaar te stomen voor een zelfstandig bestaan. De jongeren gaan 3 maanden in behandeling in de kliniek en krijgen daarbij de helft van de tijd therapie en de andere helft verrichten zij activiteiten als moestuin aanleggen, kippen verzorgen etc. Met sport en spel vergroten zij vervolgens hun zelfvertrouwen en weerbaarheid.

Gezondheidspioniers steunen?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleine gezondheidsprojecten in Sub-Sahara Afrika. Opgezet door echte gezondheidspioniers.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget.

En jij kunt de gezondheidspioniers helpen!

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor het welzijn van anderen, die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

Te winnen prijzen

Kandidaten voor de Albert Schweitzer Prijs maken kans op de hoofdprijs van € 7.000,- als kickstart voor hun initiatief en een publieksprijs van € 2.000,-. Het Albert Schweitzer Fonds staat deze gezondheidspioniers bij met raad en daad, brengt ze samen met andere pioniers en helpt hun netwerk en zichtbaarheid te vergroten.

De Albert Schweitzer Prijs is een prijs die je wint op persoonlijke titel. De prijs is bestemd voor het (verder) realiseren van jouw project of initiatief in Afrika.

Een podium voor pioniers, samen met de AFAS Foundation

De Albert Schweitzer Prijs wordt vanaf 2022 mede mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation. De AFAS Foundation steunt het belang van zorginnovatie in Afrika. Gerben Eversdijk, directeur AFAS Foundation: “Studerende jongeren en young professionals van nu kijken op een totaal andere manier naar medische cases en ontwikkelen op basis daarvan vernieuwende toepassingen. Het is van groot belang om deze doelgroep aan te moedigen om de ideeën die zij hebben daadwerkelijk uit te voeren. In dit geval met én voor de Afrikaanse samenleving. Wij geven hen dan ook graag een podium en zijn er dan ook trots op dat wij de aankomende initiatieven mogen ondersteunen vanuit de AFAS Foundation.”

Uitreiking Albert Schweitzer Prijs 2022

De inschrijving is gesloten op 10 juli 2022. De prijsuitreiking vindt plaats op 8 oktober 2022 in het AFAS hoofdkantoor te Leusden.

Voorwaarden en criteria