Jonathan-pasfoto

Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2019 Gezondheidspionier Jonathan Vas Nunes

Project: Genees een Wond, Koop een Bij!

Ieder jaar reikt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs waarmee we kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk maken. We vertellen je graag meer over het winnende project van 2019.

Het verhaal van Jonathan

Jonathans project 'Genees een Wond, Koop een Bij' richt zich op het opzetten van een biologische imkerij in het Masanga Hospital in Sierra Leone. Honing heeft belangrijke desinfecterende eigenschappen en kan goed gebruikt worden voor wondverzorging. Met de plaatselijke productie van honing zorgen Jonathan en zijn collega´s voor een betere behandeling van patiënten en voor een beter leven voor lokale bewoners én voor de bij. 

Masanga Hospital staat bekend als hét ziekenhuis voor wondzorg. Het komt vaak voor dat mensen in Sierra Leone veel te lang door blijven lopen met wonden die infecteren. Wonden leidden daarom in Sierra Leone regelmatig tot een handicap door amputatie of zelfs sterfte.

Nog recent kwamen twee jongens van 8 en 12 jaar allebei met een gebroken arm uiteindelijk pas na veel te lange tijd in het ziekenhuis. Te laat: de handen van beide jongens waren bijna gemummificeerd en amputatie was helaas noodzakelijk. Het ziekenhuis kon de nodige zorg niet bieden, bij gebrek aan betere middelen. Om dit grote probleem met wonden aan te kunnen pakken gaan Jonathan en zijn collega's de wondzorg uitbreiden die het ziekenhuis nu al biedt, maar die te wensen overlaat. Een van de belangrijke producten die gebruikt wordt voor wondverzorging is honing.

Om het ziekenhuis te voorzien in de noodzakelijke hoeveelheid honing voor optimale wondzorg, gaat Jonathan met zijn project een lokale imkerij bouwen op het ziekenhuis perceel. Hiermee kunnen we de juiste kwaliteit en kwantiteit honing produceren die nodig is om de wondzorg te optimaliseren.

Alle uitslagen

 • ASP prijs

  Jonathan Vas Nunes- 'Genees een wond. Koop een Bij’

 • Publieksprijs

  Hillmann Batuo's - 'The Power of CPR’

   

 • 2x Aanmoedigingsprijs

  • Pim Bongers - 'Masanga Dental Health'
  • Marijke Kingma - 'Stimulate to Simulate'

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Project2-uitgelicht

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Nasf-2016-4000-2250

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie

Vera van Rijn- winnaar 2015 ASP

Winnaar 2015

Clean cooking, healthy lungs
Vera van Rijn

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten van gezondheidspioniers. 

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.