Collagebanner 7

Wie wint de Albert Schweitzer Prijs 2022?

Dé prijs voor jonge professionals (18 t/m 35 jaar) in Nederland die de kans krijgen hun goede idee voor kleinschalige innovatieve gezondheidsprojecten in Sub-Sahara-Afrika te realiseren. Altijd samen met een Afrikaanse partner en met steun van de lokale bevolking.

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds reikt de prijs samen met partner AFAS Foundation uit. Twee prijzen zijn er te winnen: de hoofdprijs, ‘Gezondheidspionier van het jaar’, met de bijbehorende kickstart van € 7.000.- en de publieksprijs van € 2.000,-.

Prijzenoverzicht

  • Hoofdprijs € 7.000,-

  • Publieksprijs € 2.000,-

  • Uitreiking: 8 oktober

    AFAS hoofdkantoor Leusden

Vakjury Albert Schweitzer Prijs 2022

Prof. dr. M.P.G. (Marion) Koopmans

voorzitter jury - Professor en viroloog Erasmus MC te Rotterdam

Gerben Eversdijk

jurylid - Directeur AFAS Foundation

Jelle Visser

jurylid - winnaar Albert Schweitzer Prijs 2016/2017 met project ‘Voorkom podoconiosis (olifantsvoeten), draag schoenen – Ethiopië, Fellow Infectious Diseases

Tjitske Vreugdenhil

jurylid - Bestuurslid Nederlands Albert Schweitzer Fonds, portefeuille Projecten, voormalig tropenarts

jury-asp
winnaar Albert Schweizer prijs 2021

Winnaars Albert Schweitzer Prijs 2021 Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda

Steeds meer jongeren in Malawi raken verslaafd aan cannabis, alcohol en harddrugs. Het is een groeiend probleem. Oorzaken zijn groepsdruk, verveling, stress, minderwaardigheidsgevoel, normaliseren van gebruik van verdovingsmiddelen door rolmodellen. Door het gebruik lopen jongeren een achterstand op. Ze stoppen met school en hebben vele conflicten met zowel familie als justitie. Het project 'Groei en bloei' van Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda zorgt dankzij een innovatieve aanpak voor rehabilitatie van verslaafde jongeren in Malawi.

Gezondheidspioniers steunen?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleine gezondheidsprojecten in Sub-Sahara Afrika. Opgezet door echte gezondheidspioniers.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget.

En jij kunt de gezondheidspioniers helpen!

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het Nederlands Albert Schweitzer Fonds jonge professionals (18 t/m 35 jaar) in Nederland stimuleren om hun talent in te zetten voor het welzijn van anderen, die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.