Wat is jouw idee voor de Albert Schweitzer Prijs 2022?

Heb jij een project of een idee dat de gezondheid(szorg) in Afrika verbetert en ben je tussen de 18 en 35 jaar? En voldoe je aan de criteria? Aarzel niet en dien je project in! Meedoen is simpel.
Wat je kunt winnen

1 x Hoofdprijs van 7.000 euro
1 x Publieksprijs van 2.000 euro
De Albert Schweitzer Prijs is een prijs die je wint op persoonlijke titel. De prijs is bestemd voor het (verder) realiseren van jouw project of initiatief in Afrika.

Benieuwd naar alle kansen en randvoorwaarden? Download dan het aanmeldformulier.

Inspiratie voor je aanmelding? Lees over de winnaars van de afgelopen jaren.

Overhandiging cheque met hoofdprijs aan Sharlon Welleweerd

‘Innovatieve aanpak die mental health in Afrika op de kaart zet ‘

Zaterdag 9 oktober vond de uitreiking plaats van de Albert Schweitzer Prijs 2021. Het project ‘Groei en bloei’, een innovatieve aanpak voor rehabilitatie van verslaafde jongeren in Malawi van Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda, won hierbij de hoofdprijs. De publieksprijs ging naar het project ‘Goodscope’ van Dieuwertje Drexhage en Thom Weustink. Een herbruikbare en betaalbare videolaryngoscoop, ontwikkeld met en voor ontwikkelingslanden. De prijzen werden aansluitend uitgereikt. 

 

Drie kandidaat genomineerden pitchten tijdens een livestream prijsuitreiking hun project aan de vakjury onder leiding van Prof. Dr. Marcel Levi. Een prijs die het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) jaarlijks uitschrijft voor gezondheidspioniers met slimme en innovatieve ideeën ter verbetering van de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika. 

allen asp uitreiking

‘Groei en Bloei’ – winnaar kickstart van € 5000,-

Een ‘mental health’ project met een innovatieve aanpak om verslaafde jongeren in Malawi tijdens behandeling in een verslavingskliniek weer weerbaar te maken en hen te leren op eigen benen te staan. De initiatiefnemers Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda willen met het aanbieden van activiteiten (o.a. een moestuin, het verbouwen van groente, het houden van kippen en sport) hen helpen weer een zelfstandig leven op te bouwen. En hiermee hun zelfvertrouwen vergroten en terugkeer in de maatschappij bevorderen. 

ASP genomineerde banners liggend_zonder logo en tekst3

Vakjury unaniem qua beoordeling

Project ‘Groei en Bloei’ gericht op verslavingszorg was de ‘blow away’ presentatie‘, aldus Marcel Levi voorzitter van de vakjury Albert Schweitzer Prijs. 'Om mental health op de kaart te gaan zetten in Afrika is dapper. Een supergoed project. Heel erg innovatief. Albert Schweitzer was een gezondheidspionier. Die deed iets wat anderen niet deden. Iets helemaal nieuws. En dat gaan deze jonge gezondheidspioniers ook doen. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven’.

Sharlon Welleweerd, prijswinnaar hoofdprijs : ‘Raphael en ik zijn onwijs blij met het winnen van deze prachtige prijs. Wij hebben grote passie voor verslavingszorg voor jongeren in Malawi. En wanneer anderen hier ook in geloven en we de bevestiging krijgen dat we goed bezig zijn en dat het breed gedragen wordt, dan raakt mij dit. Het geeft ons weer nieuwe energie om ons in te blijven zetten voor verslaafde jongeren’.

Winnaars Aanmoedigingsprijs € 500,-

Aanmoedigingsprijzen van € 500,- waren er voor het ‘Shirati Peanut’ Project van Victoria van Salmuth en Nathan Beijneveld. Zij willen ondervoeding bij kinderen en kwetsbaren bestrijden met zelfgemaakte voedzame pindarepen die artsen, samen met diëtisten en koks in het Shirati hospital in Tanzania gaan produceren van lokale ingrediënten. Ook het project ‘Wash & Smile’ van Peter en Marianne van Munnen won een aanmoedigingsprijs. Zij willen handen wassen en tandenpoetsen structureel op laten nemen in het lesprogramma op scholen in Oeganda en zo de hygiëne verbeteren en infectieziekten helpen voorkomen. 

ASP genomineerde banners liggend_zonder logo en tekst5

Winnaar Publieksprijs € 1000,-

Het project dat de meeste stemmen kreeg van het publiek tijdens de stemcampagne was Goodscope van Dieuwertje Drexhage en Thom Weustink. Een betaalbare en herbruikbare videolaryngoscoop voor lage- en middeninkomenslanden. Een tool die gebruikt wordt om een beademingsslang in de luchtwegen van een patiënt te plaatsen. De Goodscope brengt intuberen binnen handbereik voor artsen wereldwijd.

10 jaar Albert Schweitzer Prijs - kleine projecten met grote impact 

Dit jaar werd voor de 10e keer de Albert Schweitzer Prijs uitgereikt. Voorzitter Frans Hiddema: 

‘Als NASF steunen we al meer dan vijftig jaar kleine slimme initiatieven van gezondheidspioniers die groot draagvlak hebben bij lokale partners en de lokale bevolking. Projecten die samen met hen ter plekke opgezet, uitgevoerd en lokaal verankerd worden. Niet eenmalige acties, maar langdurige en duurzame projecten. Deze aanpak is bewezen effectief. Met kleine projecten werken aan een groot idee. En met duurzaamheid als logisch geïntegreerd onderdeel van onze werkwijze en projectselectie’.

close up prijswinnaars en jury ASP 2021

Gezondheidspioniers voor Afrika

Gezond zijn is enorm belangrijk. Maar gezondheid is kwetsbaar. Zeker wanneer je wiegje in Afrika staat. Heel veel mensen in Afrika hebben nog onvoldoende grip op hun eigen gezondheid en die van hun kinderen. Eenvoudige, slimme gezondheidsinitiatieven van kundige mensen kunnen onvoorstelbaar veel betekenen voor hen.

Wij noemen deze kundige en bevlogen mensen die werken aan de gezondheid in Afrika #Gezondheidspioniers.

Ieder jaar reiken wij de Albert Schweitzer Prijs uit aan de beste jonge Gezondheidspioniers voor het realiseren van hun initiatief.

Zij zijn tussen 18 en 35 jaar, wonend, werkend of studerend in Nederland, en hebben een goed idee voor de gezondheid in Afrika. Jonge mensen die werk maken van #Healthforall. 

10 jaar Albert Schweitzer Prijs

Wat onze pioniers kenmerkt is dat ze passie hebben voor gezondheid en Afrika. Passie, net als Albert Schweitzer had toen hij in 1913 als arts naar Afrika toog om er een ziekenhuis op te richten. Jarenlang was hij aan het pionieren. Al 10 jaar reiken wij daarom deze echte ‘Pioniersprijs’ uit aan het beste initiatief of idee voor de gezondheid van Afrika.

Innovatieve gezondheidsideeën van kundige mensen kunnen enorm veel betekenen voor kansarmen in Afrika. Het Albert Schweitzer Fonds biedt een platform aan deze gezondheidspioniers.

Albert Schweitzer Fonds 2021
7-vierkant

Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2019 Jonathan Vas Nunes

Jonathan Vas Nunes (31, tropenarts in opleiding) won de Albert Schweitzer Prijs in 2019! Zijn project 'Genees een Wond, Koop een Bij' richt zich op het opzetten van een biologische imkerij in het Masanga Hospital in Sierra Leone. Honing heeft belangrijke desinfecterende eigenschappen en kan goed gebruikt worden voor wondverzorging. Met de plaatselijke productie van honing zorgen Jonathan en zijn collega´s voor een betere behandeling van patiënten en voor een beter leven voor lokale bewoners én voor de bij.

Gezondheidspioniers steunen?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleine gezondheidsprojecten in Sub-Sahara Afrika. Opgezet door echte gezondheidspioniers.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget.

En jij kunt de gezondheidspioniers helpen!

Je volledige gift gaat naar het werk van gezondheidspioniers in Afrika, niets blijft hier.

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor het welzijn van anderen, die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.