Maandverband dat sterker maakt

Essentieel voor de welvaart van een land en het welzijn van de mensen is onderwijs voor meisjes en vrouwen. De kennis van meisjes en vrouwen wordt doorgegeven van generatie op generatie en bouwt een welvarender samenleving. Zo ook is het met de kennis van meisjes en vrouwen over hun eigen lichaam en reproductieve gezondheid.

In Burkina Faso hebben arme meisjes nauwelijks toegang tot deze kennis. Over deze onderwerpen heeft men het bovendien over het algemeen liever niet. En dat leidt tot problemen, zoals ongewenste zwangerschappen, misbruik en de verspreiding van ziektes. Maar dat is nog niet alles. Spullen voor tijdens je menstruatie, maandverband en tampons, hebben de meeste arme meisjes en vrouwen op het platteland in Burkina Faso niet. Het gevolg is dat meisjes eenmaal per maand een paar dagen of een week school missen en vrouwen gehinderd worden in het gewoon doorgaan met hun werk. 

Met 10 Euro maak je het verschil voor een meisje of vrouw

Onze lokale partner ASAP wil dolgraag iets doen aan deze situatie. Het is hard nodig in het gebied waar zij actief zijn. ASAP vraagt een bijdrage voor een maandverbandproject waarmee 650 vrouwen en meisjes van maandverbandkits worden voorzien en voorlichting krijgen over seksuele en reproductieve gezondheid. Er is hiervoor 5000 Euro nodig.

 Waar gaat dit geld naartoe?

Met het geld produceren en verdelen onze partnerorganisaties maandverband kits aan 650 vrouwen en meisjes. Een maandverband kit bestaat uit 8 maandverbanden, 1 stuk zeep, 2 slipjes, 1 washand, 2 plastic zakjes, een uitleg met een menstruatiekalender. De kit kan gedurende 3 jaar gebruikt worden. Ook organiseren ze voorlichtingsbijeenkomsten op het gebied van seksuele – en reproductieve gezondheid in de dorpen Bona en Kofila.

Wat we hiermee bereiken?

  • Minder schooluitval van meisjes door gebruik van maandverband
  • Betere kennis van meisjes en vrouwen over hun eigen lichaam
  • Minder ongewenste zwangerschappen
  • Vergroot zelfvertrouwen en zelfbewustzijn van vrouwen en meisjes
  • Verbetering van de hygiëne

Geef jij ook een tientje voor de menstruatie kit voor één meisje? Jouw gift helpt 100%!

Het ASAP is sinds 2014 een vaste projectpartner van het NASF en voert projecten uit in het zuidwesten van Burkina Faso. Eerder financierde het NASF al zonnepanelen en een waterpomp voor verschillende gezondheidscentra en de distributie van muskietennetten. De projecten van ASAP worden vlot en goed uitgevoerd. ASAP heeft al 450 kits verspreid: 300 aangeschaft via de Amerikaanse organisatie “Days for Girls”, en 150 via een groep Nederlandse vrouwen. Voor dit project zullen de kits nog besteld worden via Days for Girls, maar de bedoeling is om op de langere termijn de kits lokaal te gaan produceren. De lokale organisatie die daarvoor verantwoordelijk wordt, is ‘Action pour les Besoins des Femmes’. De kosten van de kits bedragen 6.550 CFA (ongeveer 10 Euro), waarvan 4050 CFA door het project gesubsidieerd wordt en vrouwen zelf 2500 CFA (ongeveer 3,80 Euro) bijdragen.


Geef jij ook een tientje voor de menstruatie kit voor één meisje? Jouw gift helpt 100%!

Ja, ik doneer graag een kleine gift met grote impact!

  • doneren via snel en veilig!
  • € 0,00
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.