Vera van Rijn- winnaar 2015 ASP

Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2015 Gezondheidspionier Vera van Rijn

Project: Clean Cooking, healthy lungs

Ieder jaar reikt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs waarmee we kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk maken. We vertellen je graag meer over het winnende project van 2015.

Het verhaal van Vera

In de sloppenwijken van Kampala kookt de grote meerderheid van de vrouwen binnenshuis op houtskool. De kookstelletjes zijn vaak instabiel, waardoor ze gemakkelijk worden omgestoten. Dit leidt tot veel branden en brandwonden in deze gemeenschappen. Daarnaast leidt het koken op goedkope kookstelletjes met houtskool tot onvolledige verbranding waarbij schadelijke stoffen vrijkomen die de luchtwegen aantasten. Doordat de vrouwen binnenshuis koken in slecht geventileerde huizen worden deze schadelijke stoffen dag en nacht door de families ingeademd. Dit vormt een grote risicofactor voor het ontwikkelen van longaandoeningen zoals COPD en longontsteking.

De oplossing klinkt relatief eenvoudig: buitenshuis koken of koken in goed geventileerde ruimtes verlaagt het risico op longaandoeningen aanzienlijk.

Project: De Clean Cooking, Healthy Lungs module bestaat uit door de gemeenschap zelf bedachte interventies. Een onderdeel van de module is bewustwording binnen een trainingsprogramma over longontsteking (het nationale Village Health Team (VHT) programma). Een medewerker van een lokale organisatie geeft informatie over de mogelijke gevolgen van binnenshuis koken, nl. longaandoeningen en brandwonden en over het herkennen van waarschuwingssignalen van longontsteking en het belang van het bezoeken van een arts. Het praktische deel van de module is een demonstratie van alternatieven om veiliger en gezonder koken mogelijk te maken. Bijvoorbeeld het maken van afdakjes of stabielere en veiligere kookstelletjes met afvoer.

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar ASP 2019

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Project2-uitgelicht

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Nasf-2016-4000-2250

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.