Corona in Afrika

De corona pandemie houdt de wereld in zijn greep. De corona crisis raakt iedereen, ook het Albert Schweitzer Fonds en haar partners in Afrika.

 

Kantoor Albert Schweitzer Fonds

Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat medewerkers momenteel vanuit huis werken en bestuursleden alleen op afstand overleg voeren.

We doen ons uiterste best om toch gewoon goed bereikbaar te zijn, zoals u van ons gewend bent. U kunt altijd een email sturen naar info@nasf.nl, u krijgt dan zo snel mogelijk antwoord.

 

Situatie in Afrika

Het aantal besmettingen loopt op. Onze partners uit Malawi, Oeganda en Sierra Leone meldden een toename in het aantal mensen met Covid-19 en vraag naar zorg. Wij houden de situatie in Afrika nauwgezet in de gaten. Er is continue contact met de projectleiders van onze gezondheidsprojecten, onze gezondheidspioniers. Wanneer wij relevante informatie voor u hebben, zullen wij deze publiceren op de website.

Voor meer achtergrond informatie over Afrika en de corona pandemie verwijzen wij u ook door naar de website van de WHO. 

Bron: allafrica.com

Maatregelen

Vrijwel alle Afrikaanse landen kenden aanvankelijk strenge maatregelen, die (soms) met harde hand werden gehandhaaft. In de meeste landen gold een verbod op vervoer. De grenzen waren gesloten. Scholen, markten en veel bedrijven waren al vanaf maart vorig jaar dicht, mensen moesten thuis blijven en zich houden aan de 1.5 meter afstand. Sinds januari van dit jaar zijn maatregelen in veel landen versoepeld. Zo zijn de scholen op veel plekken weer open. Echter, de versoepeling kan van korte duur blijken, nu het aantal besmettingen oploopt.

 

Vaccinaties

Er wordt nog mondjesmaat gevaccineerd in Afrika, op Zuid-Afrika na. Er zijn onvoldoende vaccins beschikbaar voor Afrika, bovendien onbetaalbaar voor veel landen. Daarom zijn Afrikaanse landen een gezamenlijk initiatief gestart om te zorgen voor voldoende vaccins. Zij worden hierin gesteund door de WHO.

Dr Matshidiso Moeti, WHO Regional Director for Africa: "We first, not me first, is the only way to end the pandemic. Vaccine hoarding will only prolong the ordeal and delay Africa's recovery."

In maart van dit jaar verwacht men de eerste 30 miljoen vaccins te kunnen verdelen tussen de landen. De ambitie is om tenminste 20 procent van de Afrikaanse bevolking gevaccineerd te hebben tegen het einde van 2021. Eerst komen gezondheidszorg medewerkers aan de beurt, gevolgd door ouderen en kwetsbare mensen met achterliggende kwalen. Het uiteindelijke doel is om 600 miljoen doses vaccin te bemachtigen, voldoende om 300 miljoen mensen in te enten.

 

Medische zorg volstrekt ontoereikend

Vaccineren is heel hard nodig in Afrika. De medische zorg in Afrika is volstrekt ontoereikend om corona patiënten (de juiste) zorg te bieden. In een land als Oeganda zijn nog geen 200 IC bedden met beademing mogelijkheid. Oeganda heeft ruim 42 miljoen inwoners. Beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel zijn er meestal niet, of zwaar onvoldoende. In een groot ziekenhuis in Durban, Zuid-Afrika, raakte bijvoorbeeld maar liefst 1/3e van het personeel besmet. Men moest de deuren sluiten. De kans dat dit ook zo zal gaan in talloze andere ziekenhuizen, is aanwezig.

Een andere zorg is dat een aantal landen tegelijkertijd te kampen heeft met andere public health concerns zoals de mazelenepidemie en ebola in Congo. Dit maakt de dreiging van corona en de druk op de zorgstructuren nog groter.

Echter, de Afrikaanse bevolking heeft vaker te maken met uitbraken van gevaarlijke infectieziekten, zoals ebola, cholera en zelfs de pest. Van deze ervaringen hebben veel spelers uit de informele samenlevingsstructuur
(dorps- en stamhoofden), overheden en de medische sector geleerd hoe uitbraken zoveel mogelijk beheerst kunnen worden. Aan de andere kant helpt misinformatie, niet in de laatste plaats vanuit de diverse overheidsfunctionarissen, allerminst om het virus te beheersen. Veel Afrikanen zoeken hun heil en gezondheid in traditionele kruiden, riten en geneeskunsten. Zo ook nu tegen het corona virus.

april 2020

Survey

Om te weten welk effect de corona pandemie heeft op onze partnerorganisaties in Afrika en hun gezondheidsprojecten, hielden wij een survey.

Voor Afrika!

Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. We geloven in de kracht van praktische oplossingen voor lokale problemen. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil. 

Steun het NASF

Kleinschalige hulp helpt! Zeker in Afrika. Helpt u ons nieuwe projecten uit te voeren?

reacties

De respons op onze survey was goed. Van de meeste organisaties kregen wij een goed en volledig beeld van hun situatie. Een enkele organisatie gaf aan nu geen tijd te hebben om te reageren op korte termijn. Ook met deze organisaties houden wij nauw contact.

Uit de survey blijkt dat de meeste organisaties nog geen gevallen van corona hebben in de directe omgeving. Dit aantal groeit. De hoop is dat door de restructies, d everspreiding langzaam en weinig zal zijn.

corona cases
restrictions

In de tabel hiernaast staat aangegeven welke maatregelen de overheden in de verschillende landen hebben getroffen. Vooralsnog ondervinden de organisaties in Afrika niet zozeer hinder van het corona virus, temeer van de geldende maatregelen.

De uitdagingen waar men voor komt te staan, zijn divers. Het sluiten van bedrijven en organisaties, het verbod op intern reizen en het feit dat de corona pandemie zorgt dat de aandacht weg wordt getrokken van andere werkzaamheden, zijn veel genoemde effecten.

 

 

"The country is in a lock down no movements we cannot access construction materials and even workers because no one is allowed to leave his/her house, so nothing goes on every sector has closed down except the health sector. We were making plans to start the construction of the pit latrine but the work cannot go now, we expect to resume if the Country gets to normal in the near future but its uncertain now".

"Our WASH project is meant to be implemented in the schools, but the schools are closed, however, the WASH
committee is working and we have been with some of them in the community, to raise awareness about preventive strategies for covid19".

"Our NASF project is labour intensive, and required laborers to gather and work on the project site. This
cannot proceed because of the restrictions of social gatherings. Likewise organizations that are to supply us
with materials are closed down for business".

uitdagingen

Het Albert Schweitzer Fonds blijft de situatie nauwgezet volgen. De oproep van onze partnerorganisaties is om juist de gezondheidszorg en preventieprojecten te blijven steunen, zoals we voorheen deden. Het is belangrijk om de bestaande reguliere zorg en gezondheidsprojecten blijven doorgaan, mede met het oog op de toekomst.

 

Waar andere organisaties uitstekend de noodhulp en specifieke corona hulp kunnen organiseren, zullen wij ons blijven richten op waar wij goed in zijn: het bieden van steun aan kleine, effectieve gezondheidsinitiatieven van onze gezondheidspioniers. Zij zijn onze helden. Zij geloven in een betere toekomst voor zichzelf en de mensen om hen heen. En wij geloven in hen.

Voor Afrika!

Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil. 

Geluk is het enige wat zich verdubbelt als men het deelt.

Albert Schweitzer

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Opgezet door de lokale bevolking zelf.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Jaarverslagen met jaarrekening

Het Jaarverslag 2018 kunt u hier inzien. De jaarverslagen van 2017, 2016, 201520142013, 2012 en 2011 zijn ook online in te zien. Voor informatie voor 2011 kunt u het secretariaat benaderen.

 

Organisatie

De Stichting Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) is een kleine fondsenwervende organisatie waarin alle betrokkenen met veel enthousiasme, flexibiliteit en inzet werken. De stichting bestaat uit 3 stafleden en een vrijwillig bestuur van momenteel 6 leden. Daarnaast krijgt de organisatie veel ondersteuning van vrijwilligers. Het kantoor is gevestigd in Utrecht en het secretariaat is op dinsdag en donderdag tijdens kantooruren te bereiken via info@nasf.nl of tel: +31 (0)30 8801499.

Bent u benieuwd hoe het NASF is ontstaan, klik hier voor meer informatie.

 

Sponsoren

Het NASF is verheugd door de inzet van vele sponsoren. Verder werken we samen met verschillende partners. Lees hier meer.

Actuele projecten

Ecologisch verantwoorde toiletten aangelegd

Een Ecosan toilet is een eenvoudig te bouwen, duurzaam toilet waarbij de afvalstoffen omgezet worden in meststof voor de landbouw....
foto Weebale 2020-2-10

Latrines voor grootouders in Ngogwe Oeganda

Het gebied Ngogwe bestaat uit kleine, straatarme plattelandsdorpjes verspreid over het landschap. Veel ouderen dragen zorg voor kleinkinderen, omdat ouders...
hillmann

Hillmann Batuo won in 2019 de Albert Schweitzer Publieksprijs

In 2019 won geneeskundestudent Hillmann Batuo de Albert Schweitzer Publieksprijs. Hillmann vertelt: “Een paar jaar geleden kwam ik op het...

Laatste berichten

banner liggend logo links

10 jaar winnaars Albert Schweitzer Prijs

10 jaar winnaars Albert Schweitzer Prijs Bijzondere initiatieven ter verbetering gezondheidszorg in Afrika Al tien jaar treden jonge gezondheidspioniers die...
jongen bij waterpomp

Eerste tussenstand campagne water op ‘vergeten’ plekken Afrika

Iedere dag is Wereld Waterdag! Onder dat motto startten we op 22 maart jongstleden onze campagne om aandacht te vragen...
Kopie van headerfoto 3

Vacature fondsenwerver

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds zoekt een ervaren Fondsenwerver (20 uur per week) Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds is per...