“Betaalbare 3D-protheses maken – ter plekke in Afrika” Gezondheidspionier Merel van der Stelt en Lars Brouwers

Project: 3D Print lab in Sierra Leone

Het verhaal van Merel van der Stelt en Lars Brouwers

Mogen we je voorstellen aan Merel van der Stelt en Lars Brouwers?

Merel (25) is student Technische Geneeskunde aan de Universiteit van Twente en stagiair in het RadboudUMC. Een student met passie, lef én het hart op de goede plaats.

Lars (31) is chirurg in opleiding. Lars is (mede) oprichter van het 3D lab in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis en het 3D printlab op de afdeling traumachirurgie van het Radboudumc.

Merel en Lars zijn echte gezondheidspioniers. Met de inkomsten uit een crowdfundingactie van het Albert Schweitzer Fonds realiseren ze een uniek plan: het maken van betaalbare protheses met behulp van 3D printing in Sierra Leone.

Een unieke oplossing

In Sierra Leone hebben na een gruwelijke burgeroorlog veel mensen een ledemaat verloren. Protheses zijn onbetaalbaar. En Merel en Lars zagen dat veel patiënten niet de juiste zorg krijgen waardoor ze gehandicapt raken voor de rest van hun leven. Onnodig, vinden Lars en Merel: tijd om te pionieren!

Voor betaalbare protheses

Hun idee: waarom zetten we geen nieuwe techniek (3D printing) ter plaatse in? Want met 3D techniek kun je betaalbare protheses, spalkjes en braces maken. Zo kunnen we mensenlevens veranderen. Zelf, ter plaatse. Kleinschalig en met direct effect.

Een 100% gezondheidpioniersproject waar we bij het Albert Schweitzer Fonds trots op zijn!

Home » “Betaalbare 3D-protheses maken – ter plekke in Afrika”

De eerste gezondheidspionier

De gezondheidspioniers van vandaag maken deel uit van een lange traditie.

Onze naamgever Albert Schweitzer vertrok in 1913 voor het eerst naar Afrika om daar gezondheidsprojecten op te zetten.

Hij liet zien hoe je met een klein budget veel kan bereiken. Net als de pioniers die deelnemen aan de Albert Schweitzer Prijs.

Samen behalen we prachtige resultaten!

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar 2022

Building bridges for broken bones
Joost Binnerts en Jovine Okoth

Winnaar 2021

Groei en bloei
Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi
Junior Nyirenda

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie