Vera van Rijn- winnaar 2015 ASP

“Binnenshuis koken vaak boosdoener van longontsteking” Gezondheidspionier Vera van Rijn

Project: 'Clean cooking, healthy lungs'

Het verhaal van Vera van Rijn

In Nederland zijn we gewend om veilig te koken in moderne keukens, uitgerust met een goede afzuigvoorziening. In de sloppenwijken van Kampala in Oeganda is dit een ander verhaal. De omstandigheden waarin mensen koken zijn hier vaak ongezond en verre van veilig. Gezondheidswetenschapper Vera van Rijn zette zich in voor een simpele, maar doeltreffende oplossing. Met haar project ‘Clean cooking, healthy lungs’ won ze in 2015 de Albert Schweitzer Prijs.

“Zo’n hutje hangt al snel vol met rook”

Binnenshuis koken is gebruikelijk in sloppenwijken. Vera : “De hutjes waarin grote gezinnen wonen zijn slechts enkele vierkante meters groot en worden gemaakt van materialen als hout, leem of gedroogde mest. Een golfplaat dient meestal als dak. Koken in zo’n ruimte betekent dat de rook nergens heen kan en dag en nacht wordt ingeademd door de hele familie. Dit heeft een enorme impact op de luchtwegen en daarmee hun gezondheid.” Het is dan ook niet vreemd dat longontsteking een veelvoorkomende ziekte is in Afrika. Toch is er maar weinig aandacht voor.

Koken onder een afdak

Gezondheidspionier Vera

Vera bedacht een simpele, maar doeltreffende oplossing. Samen met de moeders in de sloppenwijken ontwikkelde ze afdakjes waaronder gekookt kan worden. Door de kookplekken te verhogen met materialen als zandzakken en jerrycans, is ook het regenseizoen geen belemmering om buiten te koken. Naast de oplossing van het afdak wordt er ook voorlichting en training gegeven om veiliger en gezonder koken mogelijk te maken. Vera: “De oplossing klinkt relatief eenvoudig: buitenshuis koken of koken in goed geventileerde ruimtes. Maar deze kennis is in Afrika niet vanzelfsprekend. Het verlaagt het risico op longaandoeningen aanzienlijk.”

Van 10 naar 400 afdakjes binnen 5 jaar

Vera is trots op de resultaten van het project. “Toen we in 2015 begonnen hebben we 10 vrouwen geholpen aan een kookafdakje. Dit nieuws heeft zich daar snel verspreid. De structuren van het afdak zijn namelijk erg herkenbaar van de buitenkant en trok daarmee veel bekijks. Ook vertelden de trotse moeders er zelf graag over. Inmiddels zijn de afdakjes verspreid naar 3 sloppenwijken en staan er in totaal nu zo’n 300 tot 400 afdakjes.”

“Inmiddels doen ze alles zelf”

Het project is erg praktisch en daarmee zelfredzaam. Vera: “Inmiddels doen de mensen daar alles zelf. Een lokale partner ondersteunt mensen daarbij en leert de mensen wat ze moeten doen. Er zijn nu ook lokale timmermannen die weten hoe ze de afdakjes moeten bouwen. Los van al deze hulp moeten mensen die een afdak willen er wel zelf voor sparen.” Volgende week gaat Vera voor de laatste keer terug om te kijken hoe het ervoor staat.

Albert Schweitzer Prijs

Al 10 jaar reikt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs waarmee kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk worden gemaakt. Ook dit jaar zoekt het NASF weer echte gezondheidspioniers met een gouden idee om het verschil te maken.

Ben jij tussen de 18 en 35 en herken jij jezelf in deze omschrijving van de echte gezondheidspionier? Doe dan mee en meld je project aan voor de inschrijvingsdeadline.

Home » “Binnenshuis koken vaak boosdoener van longontsteking”

De eerste gezondheidspionier

De gezondheidspioniers van vandaag maken deel uit van een lange traditie.

Onze naamgever Albert Schweitzer vertrok in 1913 voor het eerst naar Afrika om daar gezondheidsprojecten op te zetten.

Hij liet zien hoe je met een klein budget veel kan bereiken. Net als de pioniers die deelnemen aan de Albert Schweitzer Prijs.

Samen behalen we prachtige resultaten!

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar 2021

Groei en bloei
Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi
Junior Nyirenda

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie