Jonathan-pasfoto

“Genees een wond, koop een bij” Gezondheidspionier Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Project: Genees een wond, koop een bij

Het verhaal van Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Mogen we je voorstellen aan Jonathan Vas Nunes (31, tropenarts in opleiding) en Davida Oostlander (30, arts in opleiding)?

Jonathan en Davida zijn echte gezondheidspioniers. Met de inkomsten uit een crowdfundingactie van het Albert Schweitzer Fonds realiseren ze een uniek plan: een lokale imkerij die het lokale ziekenhuis van verse honing voorziet voor wondverzorging.

Een unieke oplossing


Masanga Hospital staat in Sierra Leone bekend als hét ziekenhuis voor wondzorg. Door de beperkte bereikbaarheid van zorg en de beschikbaarheid van goede informatie, lopen inwoners vaak te lang door met hun wonden. Deze wonden leidden daarom in Sierra Leone regelmatig tot een handicap door amputatie of zelfs sterfte.

Nog recent kwamen twee jongens van 8 en 12 jaar allebei met een gebroken arm uiteindelijk pas na veel te lange tijd in het ziekenhuis. Te laat: de handen van beide jongens waren bijna gemummificeerd en amputatie was helaas noodzakelijk. Het ziekenhuis kon de nodige zorg niet bieden, bij gebrek aan betere middelen

Een van de belangrijke producten die gebruikt wordt voor wondverzorging is honing.
Om het ziekenhuis te voorzien in de noodzakelijke hoeveelheid honing voor optimale wondzorg, willen wij voorstellen om een lokale imkerij te bouwen op het ziekenhuis perceel. Hiermee kunnen we de juiste kwaliteit en kwantiteit honing produceren die nodig is om de wondzorg te optimaliseren.

Een 100% gezondheidpioniersproject waar we bij het Albert Schweitzer Fonds trots op zijn!

Home » “Genees een wond, koop een bij”

De eerste gezondheidspionier

De gezondheidspioniers van vandaag maken deel uit van een lange traditie.

Onze naamgever Albert Schweitzer vertrok in 1913 voor het eerst naar Afrika om daar gezondheidsprojecten op te zetten.

Hij liet zien hoe je met een klein budget veel kan bereiken. Net als de pioniers die deelnemen aan de Albert Schweitzer Prijs.

Samen behalen we prachtige resultaten!

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar 2021

Groei en bloei
Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi
Junior Nyirenda

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie