raphael en sharlon

“Verslaafde jongeren in Malawi op een goede manier terugbrengen in de maatschappij” Gezondheidspionier Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda

Project: Groei en bloei

Het verhaal van Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi Junior Nyirenda

Graag stellen wij je voor aan Sharlon Welleweerd, onze nieuwste gezondheidspionier. In 2021 won zij de Albert Schweizer prijs met haar project ‘Groei en bloei’.
Sharlon (31) uit Almelo is momenteel bezig om, onder andere met de hulp van de gewonnen prijs, een verslavingskliniek te openen in Malawi om het programma te kunnen starten. Ze doet dit project samen met haar lokale gezondheidspionier Raphael Mwayi Junior Nyirenda.

Niet alleen symptoom bestrijding maar ook een nieuwe basis

Steeds meer jongeren in Malawi raken verslaafd aan cannabis, alcohol en harddrugs. Het is een groeiend probleem. Oorzaken zijn groepsdruk, verveling, stress, minderwaardigheidsgevoel, normaliseren van gebruik van verdovingsmiddelen door rolmodellen. Door het gebruik lopen jongeren een achterstand op. Ze stoppen met school en hebben vele conflicten met zowel familie als justitie.

Sharlon: ‘We zijn momenteel bezig met het bouwen van een verslavingskliniek in Mzuzu, Malawi om de jongeren een gedegen behandeling aan te kunnen bieden. Een behandeling duurt 3 maanden. De eerste maand is gericht op afkicken en therapie krijgen. De laatste 2 maanden gaat de jongere terug naar school in de middag en krijgt therapie in de ochtend.

Een belangrijk doel van de behandeling is dat de jongere weer terugkeert naar de maatschappij. Dit doen wij onder andere door de jongere de mogelijkheid te bieden om weer naar school te gaan of werk te zoeken. Een ander belangrijk doel is leren zelfstandig te leven. Dit willen we integreren in de behandeling door een moestuin aan te leggen die de jongeren onderhouden en door kippen te houden die zij moeten verzorgen. Met sport en spel vergroten zij hun zelfvertrouwen en weerbaarheid’.

Een 100% gezondheidpioniersproject waar we bij het Albert Schweitzer Fonds trots op zijn!

Home » “Verslaafde jongeren in Malawi op een goede manier terugbrengen in de maatschappij”

De eerste gezondheidspionier

De gezondheidspioniers van vandaag maken deel uit van een lange traditie.

Onze naamgever Albert Schweitzer vertrok in 1913 voor het eerst naar Afrika om daar gezondheidsprojecten op te zetten.

Hij liet zien hoe je met een klein budget veel kan bereiken. Net als de pioniers die deelnemen aan de Albert Schweitzer Prijs.

Samen behalen we prachtige resultaten!

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar 2021

Groei en bloei
Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi
Junior Nyirenda

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie