foto Bacar

Bacar’s persoonlijke kruistocht om lepra te bestrijden Gezondheidspionier Bacar

Project: Leprabehandeling in Afrika mogelijk maken

Het verhaal van Bacar

Nouakchott is de hoofdstad van Mauritanië. Er is een lepra kliniek waar patiënten worden verwelkomd, gediagnosticeerd en behandeld. Maar dit is niet altijd zo geweest.

Bacar bleek lepra te hebben

Het jaar was 1982 en Bacar werkte in de haven. De 32-jarige merkte op dat zijn handen gevoelloos waren en telkens liet hij spullen vallen. Terwijl zijn toestand verslechterde, zocht hij overal hulp en raad. Tevergeefs. Na jaren zoeken, stelde een Franse arts zijn diagnose vast: Bacar bleek lepra te hebben. De volgende 5 jaar zocht Bacar naar een remedie. Hij klopte op deuren in ziekenhuizen en klinieken. Hij ontmoette regeringsfunctionarissen. Hij was niet rijk: het ministerie van volksgezondheid moest meedoen. En Bacar zou hen blijven achtervolgen totdat ze dat deden. Uiteindelijk kreeg hij het voor elkaar: een effectieve behandeling voor zijn ziekte. Intussen verloor hij wel twee voeten en het gebruik van zijn handen.

Een succesvolle behandeling is nu mogelijk

Maar nu had hij middelen om anderen te helpen een diagnose en behandeling te krijgen. Hij begon een kruistocht om mensen met lepra te vinden, weggestopt in de krochten van de stad. Hij zocht hen in dorpen. Verstoten door de samenleving, zocht Bacar hen juist op. Hij vond ook lepra bij zijn vrouw en zijn 4 oudste kinderen. Allen werden zij vroeg en met succes behandeld. Op 67-jarige leeftijd strijdt Bacar onvermoeibaar door. Hij is voorzitter van de Association for the Aide of Persons Handicapped by Leprosy

Home » Bacar’s persoonlijke kruistocht om lepra te bestrijden

De eerste gezondheidspionier

De gezondheidspioniers van vandaag maken deel uit van een lange traditie.

Onze naamgever Albert Schweitzer vertrok in 1913 voor het eerst naar Afrika om daar gezondheidsprojecten op te zetten.

Hij liet zien hoe je met een klein budget veel kan bereiken. Net als de pioniers die deelnemen aan de Albert Schweitzer Prijs.

Samen behalen we prachtige resultaten!

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar 2022

Building bridges for broken bones
Joost Binnerts en Jovine Okoth

Winnaar 2021

Groei en bloei
Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi
Junior Nyirenda

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie