Billey Krah Yaw

“Het hele dorp bouwde mee aan de kliniek” Gezondheidspionier Billey Krah Yaw

Project: 'Zwangerschapskliniek Kabrono'

Het verhaal van Billey Krah Yaw

Het Banda district in Ghana is een verarmd plattelandsgebied. Voorzieningen voor de gezondheid van moeders en baby’s ontbreken. Er is dringend behoefte aan een medische post. Billey Kraw Yah klopte bij het NASF aan voor een subsidie om een kliniekje te kunnen bouwen in zijn dorp Kabrono.

Hulp en zorg tijdens en na de bevalling

Billey bouwt samen met de mensen uit Kabrono een plek waar vrouwen zorg gaan krijgen voor, tijdens en na de zwangerschap. Van een vast team verpleegsters krijgen zij straks hulp bij de bevalling en hun jonge baby’s worden goed in de gaten gehouden. Wanneer nodig, kan er medische zorg worden verleend of hulp gegeven bijvoorbeeld bij de borstvoeding. Ook ontfermt het verpleegkundig team  zich  over de gezondheid van alle kinderen onder de 5 jaar die  in de buurt wonen. Het NASF steunt Billey en zijn dorpsgenoten graag. Voor een kleine 5.900 euro zijn straks duizenden moeders en baby’s geholpen over tijd.

“Iedereen droeg zijn steentje bij”

heel kabrono bouwt

De bouw ging razendsnel en Billey stuurde ons bijna dagelijks foto’s. Hij wist het hele dorp te mobiliseren: iedereen droeg letterlijk een steentje bij. De kliniek staat en wordt binnenkort geopend. En Billey heeft ons al laten weten dat hij binnenkort een volgende ambitie wil gaan realiseren. We blijven deze Gezondheidspionier graag steunen!

Home » “Het hele dorp bouwde mee aan de kliniek”

De eerste gezondheidspionier

De gezondheidspioniers van vandaag maken deel uit van een lange traditie.

Onze naamgever Albert Schweitzer vertrok in 1913 voor het eerst naar Afrika om daar gezondheidsprojecten op te zetten.

Hij liet zien hoe je met een klein budget veel kan bereiken. Net als de pioniers die deelnemen aan de Albert Schweitzer Prijs.

Samen behalen we prachtige resultaten!

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar 2022

Building bridges for broken bones
Joost Binnerts en Jovine Okoth

Winnaar 2021

Groei en bloei
Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi
Junior Nyirenda

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie