Niek-Versteegde

“Reanimatie redt talloze pasgeborenen van zuurstoftekort” Gezondheidspionier Niek Versteegde

Project: Lucht voor Leven

Het verhaal van Niek Versteegde

Baby’s komen over het algemeen kerngezond ter wereld, maar soms hebben ze wat hulp nodig bij de opstart. In Nederland is dat geregeld met een goede basiszorg, maar in Tanzania is dat niet vanzelfsprekend. Dat ontdekte tropen- en huisarts Niek Versteegde tijdens zijn co-schappen in het Sengerema Ziekenhuis in Noord-Tanzania. Voor zijn idee ‘Lucht voor Leven’ kreeg hij in 2014 de Albert Schweitzer Prijs.

Korte investering, heel grote winst

Niek ontdekte tijdens zijn coschappen in 2010 dat er geen goede reanimatie is voor pasgeboren baby’s. Hierdoor overlijden onnodig veel baby’s aan de gevolgen van zuurstoftekort. Niek: “Reanimeren is een relatief eenvoudige ingreep, want kinderen die net geboren zijn, zijn in principe gezond. Het afdrogen, stimuleren en eventueel kortdurend beademen van deze kinderen zorgt er over het algemeen voor dat ze het daarna zelf kunnen. De investering is daarmee relatief kort, en levert een heel grote winst op.”

Kennis bijbrengen

Voor reanimatie wordt in Tanzania teruggevallen op verpleegkundigen. Maar die zijn zwaar onderbezet en niet allemaal goed getraind. Daar heeft Nieks project verandering in gebracht. “Door trainingen en het beschikbaar stellen van materialen hebben wij het mogelijk gemaakt  dat verpleegkundigen deze reanimatie zelf kunnen doen. Ook hebben wij het lokale personeel getraind, zodat kennis en expertise aanwezig blijft. Zo blijft het ook voortbestaan zonder onze hulp.”

Wat is de status na 5 jaar?

Niek vertelt dat zijn project ‘Lucht voor Leven’ de aftrap is geworden voor een veel groter project. “We zijn begonnen met het trainen van verpleegkundigen in de opvang van de pasgeborenen, maar we hebben er uiteindelijk ook een couveuseafdeling opgezet. Zo is de kans op overleving en een goed herstel nog groter.” 

Home » “Reanimatie redt talloze pasgeborenen van zuurstoftekort”

De eerste gezondheidspionier

De gezondheidspioniers van vandaag maken deel uit van een lange traditie.

Onze naamgever Albert Schweitzer vertrok in 1913 voor het eerst naar Afrika om daar gezondheidsprojecten op te zetten.

Hij liet zien hoe je met een klein budget veel kan bereiken. Net als de pioniers die deelnemen aan de Albert Schweitzer Prijs.

Samen behalen we prachtige resultaten!

Maak jij het werk van Gezondheidspioniers mogelijk?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige projecten van gezondheidspioniers. Met een klein budget: het kost vaak nog geen twee euro om iemands gezondheid écht te verbeteren. Zo behalen we prachtige resultaten. Help je onze gezondheidspioniers?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren stimuleren om hun talent in te zetten voor anderen die het minder goed hebben. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar dokter Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

Overzicht Albert Schweitzer Prijs winnaars

Winnaar 2022

Building bridges for broken bones
Joost Binnerts en Jovine Okoth

Winnaar 2021

Groei en bloei
Sharlon Welleweerd en Raphael Mwayi
Junior Nyirenda

Winnaar 2019

Genees een wond, koop een bij
Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Winnaar 2018

Een stapje naar de toekomst
Iris van Wanrooij & Milou van Ingen

Winnaar 2016/2017

Prevent Podoconiosis, wear Shoes!
Lianne Cremers, Jelle Visser, Emma Birnie