Project – te sponsoren

Gender Integrated Development Program

Het Gender Integrated Development Program (GIDP) zet zich sinds 2014 in op het gebied van gender en mensenrechten, gezondheidszorg voor vrouwen en de versterking van hun economische positie. GIDP heeft veel projectervaring en realiseerde met NASF-financiering een varkensproject voor 35 hiv-positieve vrouwen. GIDP doet nu een aanvraag voor de financiering van een bedrijfje voor het maken van maandverband. Het project in het Pallisa District in het oosten van Oeganda is een opstap naar een bedrijfje, en combineert voorlichting met monitoring van de aanwezigheid van meisjes op scholen. Het doel is om schooluitval in menstruatieperiodes te voorkomen.

Schooluitval

Vanwege armoede kunnen meisjes in het Pallisa district zich geen (wegwerp) maandverband veroorloven. Dit leidt tot schooluitval tijdens de menstruatieperiodes. Gebrek aan voorlichting over het vrouwelijk lichaam en reproductieve gezondheid en taboes rondom menstruatie en het vrouwenlichaam leiden ertoe dat meisjes minder kennis hebben over hun lichaam- en minder vertrouwen hebben in hun lichaam. En het komt met enige regelmaat voor dat een meisje op jonge leeftijd zwanger raakt.

Meisjes gebruiken allerlei onhygiënische alternatieven voor maandverband, zoals kranten, zakdoeken en oude lompen. Dit kan leiden tot infectie gerelateerde aandoeningen zoals huiduitslag, allergieën, ontsteking aan de huid en nare luchtjes, die de aanwezigheid van meisjes negatief beïnvloedt.

Meisjes verliezen vaak 5 dagen in een maand school tijdens de menstruatie. Dat is zo’n 45 dagen per jaar. Het project van GIDP zal de gezondheidsstatus van meisjes verbeteren. Met de introductie van herbruikbaar maandverband, gecombineerd met voorlichting, zal verbetering van de persoonlijke hygiëne en vermindering van het aantal irritaties en allergieën plaatsvinden, en vermindering van nieuwe HIV/AIDS gevallen en SOA’s. De kennis en het begrip van meisjes over hun eigen lichaam, hygiëne en reproductieve gezondheid zal toenemen. Het zal hen meer zelfvertrouwen geven. En dat is belangrijk om bijvoorbeeld tiener zwangerschappen te voorkomen. De 45 verloren schooldagen worden teruggewonnen, wat leidt tot betere schoolprestaties en vermindering van schooluitval.

 

 

Microgift voor opzetten bedrijfje productie herbruikbaar maandverband

Het idee om iets te doen met menstruatie en maandverband, kwam van de vrouwen(groepen), waar GIDP al geruime tijd mee werkt.  Zij ervoeren de urgentie om iets te doen tegen de veelvuldige schooluitval van meisjes in de gemeenschap, hun dochters. GIDP ontwikkelde al verschillende activiteiten met deze vrouwengroepen.

GIDP neemt nu het initiatief samen met hen om micro-bedrijfjes te starten die herbruikbaar maandverband maken. GIDP ontvangt van een het NASF een microgift van € 5.000 voor de aanschaf van 3 naaimachines en basismateriaal om het herbruikbare maandverband en waterdichte tasjes te maken voor 2750 schoolmeisjes. De microgrift wordt ook gebruikt voor 13-daagse training door Days for Girls voor 10 vrouwen in het maken, promoten en de marketing van het maandverband. Het is de bedoeling dat het project door het bedrijfsmatige karakter straks zoveel mogelijk op eigen benen verder kan.


Geef jij ook voor de gezondheid van Afrika? Jouw gift helpt 100%!

Ja, ik doneer graag een kleine gift met grote impact!

  • doneren via snel en veilig!
  • € 0,00
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.