Ga door naar hoofdcontent
Informatie“Betaalbare 3D-protheses maken – ter plekke in Afrika”

“Betaalbare 3D-protheses maken – ter plekke in Afrika”

Gezondheidspionier Merel van der Stelt en Lars Brouwers

Project: 3D Print lab in Sierra Leone

Het verhaal van Merel van der Stelt en Lars Brouwers

Mogen we je voorstellen aan Merel van der Stelt en Lars Brouwers?

Merel (25) is student Technische Geneeskunde aan de Universiteit van Twente en stagiair in het RadboudUMC. Een student met passie, lef én het hart op de goede plaats.

Lars (31) is chirurg in opleiding. Lars is (mede) oprichter van het 3D lab in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis en het 3D printlab op de afdeling traumachirurgie van het Radboudumc.

Merel en Lars zijn echte gezondheidspioniers. Met de inkomsten uit een crowdfundingactie van het Albert Schweitzer Fonds realiseren ze een uniek plan: het maken van betaalbare protheses met behulp van 3D printing in Sierra Leone.

Een unieke oplossing

In Sierra Leone hebben na een gruwelijke burgeroorlog veel mensen een ledemaat verloren. Protheses zijn onbetaalbaar. En Merel en Lars zagen dat veel patiënten niet de juiste zorg krijgen waardoor ze gehandicapt raken voor de rest van hun leven. Onnodig, vinden Lars en Merel: tijd om te pionieren!

Hun idee: waarom zetten we geen nieuwe techniek (3D printing) ter plaatse in? Want met 3D techniek kun je betaalbare protheses, spalkjes en braces maken. Zo kunnen we mensenlevens veranderen. Zelf, ter plaatse. Kleinschalig en met direct effect.

Een 100% gezondheidpioniersproject waar we bij het Albert Schweitzer Fonds trots op zijn!

De eerste gezondheidspionier

De gezondheidspioniers van vandaag maken deel uit van een lange traditie.

Onze naamgever Albert Schweitzer vertrok in 1913 voor het eerst naar Afrika om daar gezondheidsprojecten op te zetten.

Hij liet zien hoe je met een klein budget veel kan bereiken. Net als de pioniers die deelnemen aan de Albert Schweitzer Prijs.

Samen behalen we prachtige resultaten!