Ga door naar hoofdcontent
InformatieFrits van der Hoeven

Frits van der Hoeven

Drie jaar later ontdekte ik dat deze vrouw, door haar harde werk en de steun van het ASF, nu 30 mensen in dienst had die naailessen gaven en kleding produceerden.

Frits van der Hoeven was ruim 13 jaar voorzitter van het Albert Schweitzer Fonds (ASF). Hij is ook enthousiast golfer bij Golfclub Kagerzoom, waar hij elke maandagmiddag met de heren van zijn herenteam een wedstrijd speelt. Samen met zijn herenteam zamelde hij de afgelopen jaren geld in voor het ASF tijdens hun galadiner.

Frits: ‘Het gala kerstdiner is een jaarlijks hoogtepunt van de “Herenmiddag”. Een 12-tal jaren geleden wilden we niet alleen samen genieten van het feestelijke kerstdiner, maar ook iets betekenisvol doen voor anderen. Mijn golfvrienden kwamen toen op het idee een inzameling voor het ASF te doen. En dat is een traditie geworden. Afgelopen december hebben we voor de 12e keer schat ik, geld ingezameld voor het Albert Schweitzer Fonds.’

Kleine bijdrage, grote impact

Frits: Tijdens mijn tijd als voorzitter had ik bijvoorbeeld de eer om een vrouw in Kenia (waar ik kwam voor mijn werk) te ontmoeten die dankzij het ASF geholpen werd met een microkrediet. Ze gaf naailes waar veel belangstelling voor was. Ze wilde dit graag professionaliseren en uitbreiden. Ze kreeg middelen om haar eigen bedrijfje te starten, inclusief naaimachines en ander materiaal. Drie jaar later ontdekte ik dat deze vrouw, door haar harde werk en de steun van het ASF, nu 30 mensen in dienst had die naailessen gaven en kleding produceerden. Het was werkelijk hartverwarmend om te zien hoe een kleine bijdrage zo’n positieve en grote impact kon hebben. Ook was het exemplarisch voor het werk van het ASF; we gaan het daar namelijk niet brengen. Projecten komen altijd op initiatief van de lokale kwetsbare mensen zelf.

Frits: ‘Wat ik echt bewonder aan het ASF en wat ook altijd indruk maakt op mijn golfvrienden, is het feit dat elke donatie rechtstreeks en op een snelle manier naar Afrika gaat. Je gift komt volledig ten goede aan de projecten en de mensen die dit het hardst nodig hebben. De lijnen zijn ook heel kort. Zodra je doneert is het bij wijze van spreken binnen een week in Afrika, wordt het benut en heb je de feedback. Dat maakt het uniek en ongelofelijk effectief.’

Het ASF is Frits van der Hoeven en de deelnemers aan de herenmiddag Kagerzoom heel erg dankbaar voor hun steun!