Ga door naar hoofdcontent
InformatieMeisjes sterker maken: Het verhaal van Harriët

Meisjes sterker maken: Het verhaal van Harriët

Dit is Harriët, een vrolijk 13-jarig meisje uit een dorpje, gelegen in het rustige landschap van Bwengu, Mzimba Noord in Malawi.

Harriët komt uit een gezin van 7. Haar ouders worstelen om het gezin met 3 dochters en 2 zoons te onderhouden. Ze zijn afhankelijk van werk op boerderijen in de buurt. Deze financiële druk maakt het aanschaffen van maandverband tot een onmogelijke luxe. Op de school van Harriët ontbreekt het ook aan passende faciliteiten, waardoor Harriët zich niet kan verschonen. Uit angst voor vernedering mistte Harriët hierdoor meestal 4 dagen school per maand.

“Ik durfde niet naar school te gaan. Ik had niet de juiste materialen en was bang dat anderen het zouden merken,” vertelt Harriët.

Verandering

Maar toen kwam er verandering: een lokale organisatie die zich o.a. richt op de ontwikkeling van meisjes diende een projectvoorstel in bij het Albert Schweitzer Fonds. Aansluitend bouwden zij toiletten en een meisjeskleedkamer op de school van Harriet. Ook voorzagen ze de moedergroep van de school van naaimachines en menstruatiehygiëne-sessies, waardoor ze zelf herbruikbare maandverbanden konden maken.

“Als ik nu in de kleedkamer zit, voel ik me zelfverzekerd. Ik heb geleerd dat menstruatie heel natuurlijk is en me er niet van hoeft te weerhouden mijn dromen waar te maken,” vertelt Harriët stralend.

Ik wil laten zien dat meisjes net zo goed als jongens kunnen uitblinken

Deze verandering gaat verder dan Harriët alleen; het bracht een revolutie teweeg op de school. Directeur Gerald Mkandawire: “De kleedkamer heeft niet alleen de schoolomgeving, maar ook de mentaliteit van onze leerlingen veranderd. Meisjes zoals Harriët gaan nu regelmatig naar school, niet langer gehinderd door schaamte of gebrek aan middelen.”

Dorothy Kasambala, een lid van de moedergroep van de school, voegt toe: “We hebben een opmerkelijke verandering gezien. Meisjes zijn meer betrokken en leiden nu sessies over menstruatiehygiëne, wat een cultuur van openheid en ondersteuning bevordert.”

Strijd van veel meisjes

Harriët’s verhaal is niet alleen een weergave van haar strijd, maar ook die van vele andere meisjes in Malawi. Deze verandering op de school van Harriet laat zien dat er hoop is, hoop voor alle  meisjes die dezelfde hindernissen tegenkomen.

Zoals Harriët trots verkondigt: “Ik wil laten zien dat meisjes ook kunnen uitblinken. Ik wil mijn leeftijdsgenoten inspireren om hun lichaam te omarmen en zich door niets te laten tegenhouden in hun opleiding en het waarmaken van hun dromen voor de toekomst.”

Op de basisschool van Harriet staat de kleedkamer inmiddels symbool voor veerkracht en empowerment. Het laat zien dat met de juiste steun en faciliteiten jonge meisjes zoals Harriët kunnen groeien en obstakels op hun pad kunnen overwinnen.