Ga door naar hoofdcontent

Nalaten

Dankzij nalatenschappen kan het Albert Schweitzer Fonds zoveel mogelijk kwetsbare groepen in Sub-Sahara Afrika helpen aan een betere gezondheid en daarmee betere toekomst.

Een van de nalaters dankzij wie het Albert Schweitzer Fonds kwetsbare groepen kan helpen is wijlen Cor Molenaar. Cor Molenaar was oprichter van de Molenaar Sieperda Stichting. Mede dankzij de genereuze bijdrage van de Molenaar Sieperda Stichting in 2023 kan het Albert Schweitzer Fonds de komende jaren een groot aantal projecten mogelijk maken. Lees meer over Cor Molenaar.

Veel donateurs overwegen om het ASF op te nemen in hun testament. Om op die manier niet alleen bij leven een bijdrage te leveren aan een betere gezondheid voor kwetsbare groepen volwassenen en kinderen in Afrika, maar ook na het leven impact te kunnen maken.

Overweegt u dit ook of wilt u meer informatie ontvangen, neem dan contact op met Tanja Keijzer via tanja.keijzer@nasf.nl of 06 3008 4800.

Alle giften die het ASF vanuit testamenten ontvangt, zijn voor ons vrijgesteld van erfbelasting. Dus het volledige bedrag dat u nalaat komt ten goede van de gezondheid van meisjes, moeders, gehandicapten en alle andere kwetsbare groepen die wij helpen in Afrika.

Stappenplan testament:

Stap 1: Erfgenaam of legataris?

Bedenk wat je nalaat en welk deel daarvan je wilt nalaten aan je dierbaren en/of het ASF. Je kunt het ASF als (mede-) erfgenaam of als (mede-)legataris benoemen.

Erfgenaam
Kies erfgenaam als je een percentage van je erfenis wilt nalaten. Als erfgenaam heeft het goede doel alleen of samen met andere erfgenamen recht op de gehele nalatenschap. Dit deel, meestal een percentage, wordt ook wel de erfstelling genoemd. Het goede doel en eventuele mede-erfgenamen erven dan alle baten en schulden van de nalatenschap.

Legataris
Wil je een geldbedrag of goederen nalaten? Kies dan een legataris, deze ontvangt een legaat. Dit kan een vaststaand geldbedrag zijn, maar ook een bepaald goed zoals een huis of een schilderij.

Stap 2: Kies je een executeur?

Hoewel het niet verplicht is, is het zeer verstandig een executeur in je testament te benoemen. Deze persoon wikkelt na je overlijden je nalatenschap af. Vraag deze persoon vooraf of deze ook daadwerkelijk de taken van het executeur wil en kan uitvoeren.

Stap 3: Je wensen vastleggen

Laat altijd je wensen door een notaris vastleggen; een eigen handgeschreven verklaring is namelijk niet voldoende. Het opmaken van je testament kun je door de notaris laten doen of online.

Notaris
Maak een afspraak met je notaris en bespreek je wensen. De notaris maakt je testament op.

Online
Je kunt in plaats van een eerste gesprek bij de notaris een online module invullen, bijvoorbeeld via NuTestament.nl. Daar regel je eenvoudig online, voor een vast bedrag, een testament. Dit is voordeliger, omdat je zelf online het voorwerk doet. Vervolgens hoef je alleen nog naar de notaris om het testament te ondertekenen.

Stap 4: Tekst testament

Na de inventarisatie van je wensen stelt de notaris een ontwerptekst op. Deze ontvang je samen met een toelichting per post of e-mail. Neem deze goed door.

Stap 5: Ondertekenen

Maak een (vervolg)afspraak met de notaris om de tekst samen door te nemen. Wanneer alles naar wens is, onderteken je het testament. Je testament kan in de toekomst op ieder moment door jou bij de notaris worden gewijzigd.

Als je het testament hebt ondertekend, krijg je een kopie thuisgestuurd. De notaris bewaart het origineel van jouw testament en registreert deze bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Zo is het testament altijd vindbaar na je overlijden.

Stap 6: Informeer het goede doel

Heb je besloten het ASF in je testament op te nemen, dan kun je dat als je wilt aan ons laten weten. Dit is niet verplicht, maar op deze manier kunnen we je bedanken, uitnodigen voor bijeenkomsten en betrekken bij vergelijkbare projecten waar je later een bijdrage aan zou willen leveren.

Direct contact

Wil je liever eerst persoonlijk met ons overleggen, neem dan contact met ons op via 030-8801499 of info@nasf.nl.