Ga door naar hoofdcontent
InformatieWinnaar Albert Schweitzer Prijs 2019

Winnaar Albert Schweitzer Prijs 2019

Gezondheidspioniers Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander

Project: Genees een Wond, Koop een Bij!

Ieder jaar reikt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs waarmee we kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk maken. We vertellen je graag meer over het winnende project van 2019.

Het verhaal van Jonathan & Davida

Op zaterdag 13 april reikten we voor de negende keer de Albert Schweitzer Prijs uit tijdens de Afrikadag in het Tropeninstituut in Amsterdam. Jonathan Vas Nunes (31, tropenarts in opleiding) en Davida Oostlander (30, arts in opleiding) werden door de vakjury verkozen tot winnaars van de hoofdprijs. 

Zij ontvingen de startsubsidie van € 5.000 voor het verder uitvoeren van hun project ‘Genees een Wond, Koop een Bij‘. Dit initiatief richt zich op het opzetten van een biologische imkerij in het Masanga Hospital in Sierra Leone. Honing heeft belangrijke desinfecterende eigenschappen en kan goed gebruikt worden voor wondverzorging. Met de plaatselijke productie van honing zorgen Jonathan en Davida met hun collega´s voor een betere behandeling van patiënten en voor een beter leven voor lokale bewoners én voor de bij.

De jury meende in dit project een toonbeeld te zien van ontwikkelingssamenwerking 3.0: een initiatief dat innovatief is, gedragen wordt door de belanghebbenden zelf en aantoonbaar effectief voor het welzijn van mens én natuur en leefomgeving.

Alle uitslagen 2019

 • Hoofdprijs

  Jonathan Vas Nunes en Davida Oostlander : ‘Genees een Wond, Koop een Bij’

   

 • Publieksprijs

  Hillman Batuo: ‘Power of CPR’

   

 • 2x Aanmoedigingsprijs

  Pim Bongers: ‘Masanga Dental Health project’

  Marijke Kingma: ‘Stimulate to Simulate’