project 1 header

Een beter leven voor kinderen met cerebrale parese (hersenschade) en hun familie

Bente : ‘Sinds Februari 2019 ben ik werkzaam als AIGT (Arts Internationale Gezondheidszorg & Tropengeneeskunde in het Mangochi District ziekenhuis. Hier werk ik als opleider voor het Family Medicine Department en ben ik met name werkzaam op de kinderafdeling. Het ziekenhuis heeft een regionale functie en is één van de drukste ziekenhuizen van Malawi, in één van de armste regio’s van Malawi.  

Op de afdeling kom ik regelmatig kinderen tegen met cerebrale parese (CP). Een aandoening die met name ontstaat door: zuurstoftekort bij de geboorte, vroeggeboorte of na een ernstige malaria infectie. Door deze aandoening hebben kinderen problemen met bewegen. Ze komen later vaak in een slechte algemene gezondheid binnen omdat ouders niet op de hoogte zijn wat hun kind heeft en hoe ze hier mee om moeten gaan. Kinderen zijn daarom vaak ondervoed en hebben geen ondersteunende fysiotherapie gehad wat zorgt voor contracturen, bewegingsbeperking en pijn bij dagelijkse verzorging. 

Het hebben van een kind met cerebrale parese is daarnaast ook voor de familie van grote invloed. Moeders worden regelmatig verlaten door hun man, kunnen nog maar beperkt werken omdat ze hun kind niet alleen kunnen achterlaten. En ook de andere kinderen komen daardoor in een slechtere economische situatie terecht. 

Momenteel wordt een deel van deze kinderen gezien door de fysiotherapie afdeling waar ze motorische ondersteuning krijgen. Echter is er geen integrale benadering voor deze groep kinderen en is de zorg maar voor een klein gedeelte van de regio toegankelijk. Het is voor ouders namelijk vaak niet mogelijk om naar het ziekenhuis te komen omdat de afstand te groot is en ze hiervoor niet de financiële middelen hebben. 

Ik zou daarom graag een project opzetten waarbij we integrale zorg kunnen leveren aan deze families in de community zelf. Met fysiotherapie, voedingsondersteuning, medische zorg, gezondheidsvoorlichting en lotgenotencontact’.

 

project1
 • Kandidaten

  Bente van der Meijden

  Arts Mangochi District ziekenhuis, Malawi, opleiding Arts Internationale Gezondheidszorg & Tropengeneeskunde, Rijnstate Ziekenhuis Arnhem

 • Project

  Een beter leven voor kinderen met cerebrale parese (hersenschade) en hun familie
 • Waar

  Malawi
 • Doelgroep

  Kinderen met cerebrale parese (hersenschade) en hun familie
 • Doel

  Beter leven voor kinderen met hersenschade en hun familie