asp-10-Header

Betaalbare videolaryngoscopy voor ontwikkelingslanden SMART Medics: DelftScope

Wanneer iemand niet zelfstandig kan ademen, bijvoorbeeld wanneer iemand onder volledige narcose moet of wanneer de luchtwegen vernauwd zijn, is het nodig om diegene te beademen. Hiervoor is intubatie nodig, het inbrengen van een beademingsslang met behulp van een laryngoscope in de luchtwegen.

Helaas gaat dit niet altijd goed, wat tot ernstige gevolgen kan leiden. Om dit te voorkomen is een videolaryngoscope nodig. Deze videolaryngoscopen zijn echter over het algemeen erg duur en gemaakt voor single-use. Hierom zijn deze videolaryngoscopen niet te betalen voor ontwikkelingslanden. SMART Medics wil hier met de DelftScope verandering in brengen.

SMART Medics wil een betaalbare videolaryngoscope aanbieden, waardoor voor iedereen ter wereld veilige intubatie mogelijk wordt.

De DelftScope gebruikt een paar simpele aanpassingen, zo wordt de videolaryngoscope aangesloten op een smartphone, waarop het beeld wordt weergegeven. Door het gebruik van de smartphone wordt enorm in kosten bespaard. Ook is de DelftScope zo ontworpen dat het goed hergebruikt en gerepareerd kan worden.

Het prijzengeld zal besteed worden aan een set werkende prototypes welke nodig zijn voor de klinische studies in Kenia. De klinische studie is nodig om een technisch rapport op te stellen om aan de benodigde certificering te komen. Met deze certificering kan het product naar de markt gebracht worden, zodat intubatie wereldwijd mogelijk wordt.

asp-10-Header

Dieuwertje

Drexhage
 • Project

  SMART Medics: DelftScope
 • Waar

  Kenia, Kiambu, Kijab
 • Doelgroep

  Ziekenhuizen en klinieken in ontwikkelingslanden.
 • Doel

  De klinische validatie van de betaalbare videolaryngoscope zodat deze in ontwikkelingslanden aangeboden kan worden. Hierdoor zal intubatie wereldwijd mogelijk worden.

De verkiezing van de Albert Schweitzer Prijs 2020 is vanwege de corona epidemie uitgesteld.
Stemmen is momenteel niet mogelijk. 

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Projecten zoals ingezonden voor de Albert Schweitzer Prijs 2020.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.