Project 2 birth day

Birth day - Mobiele echo apparaten voor moeder-kind-zorg centrum (ZOLA)

Mariska: ‘Op dit moment is diagnostisch onderzoek middels scanning niet vanzelfsprekend in Malawi. Hierdoor worden veel medische condities te laat behandeld met alle gevolgen van dien. De Butterfly probe (iQ+) wordt momenteel al veelvuldig ingezet in ontwikkelingslanden. Het voordeel van de probe is mobiel diagnostisch onderzoek mogelijk te maken. Op deze manier kan de probe ingezet worden in het moeder-kind-centrum (kraamziekenhuis, ZOLA Centre) en in de mobiele kliniek’.

Zola Care Malawi wil moeder-kindzorg in het noorden van Malawi in de omgeving van Lusangazi (tot een reikwijdte van 400 km) verbeteren, binnen twee jaar, middels het bouwen van een kraamziekenhuis (Zola Centre). Vrouwen zullen hier worden begeleid in de periode voor, tijdens en na de zwangerschap. Naar verwachting zal het kraamziekenhuis dienstdoen in een gebied met een reikwijdte van ruim vierhonderd kilometer. Door risicoselectie en het nauwlettend opvolgen van de zwangere vrouwen, wordt verwacht dat het sterftecijfer van zowel moeder als kind kan worden verlaagd. Door de bouw van het moeder-kind-centrum kan geboortezorg geboden worden aan elke vrouw. Het concept van het kraamziekenhuis is nog niet aanwezig in de regio. 

‘Door het realiseren van het Zola Centre, dragen we concreet een steentje bij aan de verbetering van de gezondheidszorg in het noorden van Malawi. Door te starten bij de basis, de allerkleinsten, zal het ziekenhuis zorgen voor een eerlijke start van ieder gezin.

De Butterfly probes voor het kraamziekenhuis zullen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van gezondheidszorg, veilige zwangerschappen en bevallingen en het vergroten van de medische kennis van het medische team. We hechten veel waarde aan scholing van personeel zodat hiermee de kwaliteit van zorg structureel verbetert.

 

project2
 • Kandidaten

  Mariska de Bruijn, Klinisch (kinder) diëtist, opleiding Haagse Hogeschool, operatie assistent Erasmus MC Rotterdam

  Amber Groos, Verloskundige, AP hogeschool Antwerpen

 • Project

  Birth day - Mobiele echo apparaten voor moeder-kind-zorg centrum (ZOLA)
 • Waar

  Malawi
 • Doelgroep

  Zwangere vrouwen en kinderen
 • Doel

  Veiligere zwangerschappen en bevallingen