project 2. projectfoto

JERRYcan Waterfilter

De slimme oplossing voor schoon en veilig drinkwater in ontwikkelingslanden

Veilig drinkwater is een universeel mensenrecht, maar nog steeds hebben 785 miljoen mensen wereldwijd nog geen toegang tot schoon drinkwater. Vervuild drinkwater leidt tot circa een half miljoen sterfgevallen ieder jaar, waarvan het grootste gedeelte kinderen onder vijf jaar oud zijn (WHO, 2019). In Kenia heeft slechts 59% van de bevolking toegang tot schoon drinkwater. Bijna 10 miljoen Kenianen drinken direct van vervuild oppervlaktewater.

Wij ontwikkelen een waterfilter voor jerrycans om schoon drinkwater te realiseren op plaatsen waar dit niet voorhanden is: de JERRYcan Waterfilter.

JERRY is een uniek en innovatief zelfreinigend waterfilter dat water-gerelateerde ziektes helpt te voorkomen. Ons waterfilter kan worden aangesloten op vrijwel alle standaard jerrycans, zoals gebruikt in grote delen van de wereld voor huishoudelijk gebruik. JERRY verwijdert meer dan 99.9% van alle bacteriën, parasieten en virussen uit vervuild drinkwater. Het filter wordt tijdens het gebruik automatisch schoongespoeld, er zijn geen complexe onderhoudsprocedures nodig in tegenstelling tot bij andere waterfilters. Het is eenvoudig en intuïtief te gebruiken zonder enige uitleg of training. Eén JERRY waterfilter filtert minimaal 10.000 liter water, daarna kun je de filter eenvoudig vervangen.

Het ontwerpen van een waterfilter voor huishoudelijk gebruik is niet alleen een technisch ontwerpvraagstuk, maar ook een sociale, context-gerelateerde opgave. Wij willen de JERRYcan Waterfilter verder optimaliseren en zoeken hiervoor de samenwerking met de lokale gemeenschap in Nairobi. Als wij winnen, willen we de laatste versie van de Jerrycan Waterfilter testen in een gebruiks pilot en door middel van co-creatie sessies met de lokale bevolking het product verder verbeteren, voordat deze op grote schaal wordt geproduceerd.

Olivier_Eise_200x200

Olivier

de Gruijter

Eise

van Maanen
 • Project

  JERRYcan Waterfilter
 • Waar

  Nairobi, Kenia
 • Doelgroep

  Bevolking in arme gebieden, die gebruik maakt van jerrycans voor het vervoeren van (drink)water. Wereldwijd inzetbaar.
 • Doel

  Zorgen voor veilig, schoon (drink)water voor zoveel mogelijk mensen