asp-3-Header

Preventieprogramma geeft verslaving geen kans in Oeganda Action against addiction

Verslavingsproblematiek groeit in lager ontwikkelde landen. Omdat het nog redelijk nieuw is zien gebruikers van verdovende middelen nog niet de gevaren in. Het is belangrijk deze problematiek niet uit de hand te laten lopen en in de kiem te smoren.

Verslavings- en gerelateerde psychosociale problematiek wordt vrijwel niet aangepakt met medische hulp in ontwikkelingslanden. Vaak ligt de basis om te gaan gebruiken bij een (jeugd) trauma en de continu aanwezige uitzichtloze armoede. Van onze vrienden in Oeganda vernemen wij verontrustende berichten dat de jeugd en de jongvolwassenen massaal aan de opium, cannabis en alcohol zit.

De impact van de ziekte van de verslaving werkt door in het gehele welzijn van een individu, zijn gezin, familie en zelfs zijn gemeenschap. Op dit moment is er geen vorm van verslavingszorg in Oeganda. Terwijl dit een groeiend probleem is.

Door de verslavingsproblematiek onder de aandacht te brengen hopen wij behalve bewustzijn onder de bevolking te creëren, ook onderliggend lijden bespreekbaar te maken. Helaas ligt er vaak een andere oorzaak achter het gebruik van de middelen. Veelal doen mensen dit om iets te onderdrukken opdat zij niet hoeven te voelen. Dat kan de armoede zijn, de uitzichtloze situatie, maar ook een trauma, een depressie of een ander psychiatrisch ziektebeeld.

Via het Health Centre wat nu in Obukitei in Oeganda staat willen we een programma opstarten wat deze problematiek een halt toe roept. Centraal staat hierbij dat de gemeenschap wakker geschud wordt en weet dat er hulp is.

 

Hier vind je meer informatie over de organisatie achter dit initiatief: 50deluxefoundation.com

asp-3-Deelnemer

Tesse

Huizinga
 • Project

  Action against addiction
 • Waar

  Oeganda
 • Doelgroep

  25.000 mensen uit regio Obukitei
 • Doel

  Minder mensen in de gemeenschap die verslaafd raken.

De verkiezing van de Albert Schweitzer Prijs 2020 is vanwege de corona epidemie uitgesteld.
Stemmen is momenteel niet mogelijk. 

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Projecten zoals ingezonden voor de Albert Schweitzer Prijs 2020.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.