nasf-

Unifix Care - Betaalbare chirurgische instrumenten voor Afrikaanse ziekenhuizen

Ivan : ’Wij willen dat chirurgie voor iedereen toegankelijk moet zijn. 5 Miljard mensen hebben wereldwijd geen toegang tot veilige en betaalbare zorg. Een van de grootste oorzaken is een tekort aan betaalbare chirurgische instrumenten. Tegelijkertijd worden in Nederland chirurgische instrumenten weggegooid terwijl deze nog in goede staan zijn. Er zijn veel individuele initiatieven waar deze instrumenten wel een 2e bestemming krijgen. Maar vaak sluiten vraag en aanbod niet goed op elkaar aan wat resulteert in overbodig afval in Nederland maar ook in Afrika. 

In LMIC (low- and middle-income) landen is een continu tekort aan chirurgische instrumenten, waardoor een groot aantal behandelingen niet conform de gewenste standaarden kan worden uitgevoerd. Ziekenhuizen proberen deze tekorten zo veel mogelijk aan te vullen via donaties vanuit Westerse landen en tegen lagere prijzen producten in te kopen bij lokale vendors. Slechts enkele LMIC ziekenhuizen hebben goede connecties met Westerse partnerziekenhuizen waarvan ze overtollige instrumenten ontvangen, maar voor de meeste ziekenhuizen is dit geen optie. Vaak hebben deze ziekenhuizen ook geen toereikend budget om de juiste instrumenten lokaal in te kopen en moeten ze werken met instrumenten van minder hoge kwaliteit of zijn helemaal niet in staat om bepaalde ingrepen uit te voeren.

De ziekenhuizen die wel toegang hebben tot donaties krijgen deze vaak via 1-op-1 relaties met het Westerse partnerziekenhuis. Hierdoor sluit hun vraag vaak niet goed aan bij de overschotten van de Westerse ziekenhuizen. Dit leidt uiteindelijk er toe dat er nog steeds veel goede instrumenten in Nederland worden vernietigd, de logistieke processen vaak ėn tijdrovend ėn duur zijn en er regelmatig instrumenten bij de LMIC ziekenhuizen belanden die ze niet nodig hebben. Kortom er is behoefte aan betaalbare chirurgische instrumenten van hoogwaardige kwaliteit. Door efficiënter gebruik te maken van refurbished (gereviseerde) instrumenten vanuit Westerse ziekenhuizen kan in een deel van deze vraag worden voorzien’.

Het multidisciplinaire team van *Unifix Care wil daarom een online platform ontwikkelen waarop overtollige instrumenten van hoge kwaliteit aangeboden worden vanuit het Westen, en de coördinatie van de distributie van de instrumenten op zich nemen. Naast het beter met elkaar matchen van vraag en aanbod kunnen kosten en afval voorkomen worden en kan de logistieke keten ook ontzorgd worden. Het team wil hun initiatief testen met Keniaanse ziekenhuizen. Voor de eerste zendingen is geld nodig om de eerste logistieke kosten te dekken. Op basis van deze eerste zendingen kunnen ze een gebruikersvriendelijk platform ontwikkelen.

project4
  • Kandidaten

    Gerard van SmedenEngineering and Policy Analysis, TU Delft

    Ivan Eikelenboom, Industrial Design, TU Delft

    Boris ter Haak, Strategic Product Design, TU Delft

    Elise Lie, Technical Medicine, TU Delft

  • Project

    Unifix Care - Betaalbare chirurgische instrumenten voor Afrikaanse ziekenhuizen
  • Waar

    Kenia
  • Doelgroep

    Keniaanse ziekenhuizen met een beperkt budget
  • Doel

    Betaalbare chirurgische instrumenten voor Afrikaanse ziekenhuizen