asp-4-Header

Voorkom verslaving bij jongeren door zorg en preventie op maat Verslavingszorg aan huis

Jongeren met een verslavingsprobleem wordt een steeds groter probleem in Malawi, omdat er niet alleen cannabis gebruikt wordt, maar ook alcohol en opiaten. Helaas zijn hier nog geen cijfers van bekend in Malawi. Oorzaken voor het gebruik zijn groepsdruk, een tekort aan kennis over verslaving en vaak zien de jongeren zijn/haar vader of moeder drinken waardoor “het normaal wordt”.

Wanneer jongeren de eerste keer betrapt worden wanneer zij onder invloed op school zijn, komt er  een gesprek waarin de jongere een waarschuwing krijgt. Wanneer de jongere een tweede keer onder invloed van middelen op school is, wordt hij/zij van school gestuurd. Hierdoor heeft de jongere geen bezigheid meer op een dag en meer tijd om te gebruiken en het criminele pad te bewandelen.

Voor zover bekend is er geen verslavingszorg in het noorden van Malawi voor de jeugd. Het streekziekenhuis heeft momenteel 2 verslavingsklinieken voor de volwassen doelgroep. Het is noodzakelijk dat er ook zorg voor de jeugd van Malawi komt, omdat een verslaving beter te behandelen is in de beginfase.

Mijn stichting Mavuvu is momenteel druk bezig met de bouw van de verslavingskliniek, waar 8 jongeren per 3 maanden ontvangen kunnen worden voor klinische opname. Ik wil echter ook  ambulante zorg kunnen leveren. Wij willen met onze outreach-project jongeren en hun gezinnen in de achtergelegen gebieden bereiken en de scholen voorlichting geven over het bieden van de juiste begeleiding bij een jongere die onder invloed is tijdens de lessen.

Wij zullen bijeenkomsten organiseren voor jongeren en families in Mzuzu en buitengebieden van Mzuzu. Wij zullen vertellen wat een verslaving is, hoe het ontstaat en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Ook zullen wij uitleggen hoe een behandeling eruit ziet en wat hierin de mogelijkheden zijn. Deze bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk. De chief (dorpshoofd) zal op de hoogte gesteld worden, zodat er acceptatie is vanuit de gemeenschap voor deze bijeenkomsten.

Ook zullen wij naar verschillende middelbare scholen in Mzuzu gaan en gesprekken aangaan met de directeur en het personeel. Wij zullen presentaties houden en uitleg geven over wat een verslaving is, hoe het ontstaat en hoe je het kunt herkennen bij een jongere. Daarnaast zullen wij uitleg geven over de juiste begeleiding wanneer een jongere onder invloed is tijdens de les en wanneer het belangrijk is om ons te contacten. Wij willen hiermee voorkomen we dat jongeren verslaafd raken aan middelen en dat zij een betere toekomst tegemoet gaan.

Het eventuele prijzengeld wordt besteed aan vervoersmiddelen, waarmee we naar plekken kunnen om deze voorlichting te geven. Sommige gebieden zijn moeilijk bereikbaar en dan is het niet gangbaar voor een auto, maar voor een motor wel. We willen met het prijzengeld 2 motoren aanschaffen om zo een groot gebied te bereiken.

Meer informatie vind je op de website: www.mavuvu.nl

asp-4-Deelnemer

Sharlon

Welleweerd
 • Project

  Verslavingszorg aan huis
 • Waar

  Malawi, Northern Regio, Mzuzu, area 4
 • Doelgroep

  Jongeren 12-18 jaar, hun families en docenten
 • Doel

  Voorlichting geven over het proces van een verslaving en de juiste behandeling/benadering

De verkiezing van de Albert Schweitzer Prijs 2020 is vanwege de corona epidemie uitgesteld.
Stemmen is momenteel niet mogelijk. 

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Projecten zoals ingezonden voor de Albert Schweitzer Prijs 2020.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.