Project 5 - toepassingsfoto arts Tamar-Goossens bij community

Child Nutrition Photo Screening, ontdekken groeistoornissen

Een snelle diagnose voor ondervoeding is essentieel voor de gezondheid van een kind in Afrika, maar dit lukt vaak niet in afgelegen gebieden. De Child Nutrition Photo Screening is een simpele app die ervoor zorgt dat er een eerste screening door community health workers kan plaatsvinden.

Op basis van een in Nederland gevalideerde methodiek (pediatric photometrics) die gebruikt wordt voor kinderen met groei stoornissen en obesitas. De app is nog niet toegepast in de Afrikaanse context en bij daar veel voorkomende kinderziektes. Ook is deze nog zonder instructies wat te doen na een screening door lager opgeleide gezondheidswerkers. Tamar wil de app testen, aanpassen en toepassen zodat deze simpel en bruikbaar is in Oeganda.

Tamar ‘Als arts werkzaam in een Malnutrition Clinic in Oeganda krijg ik van steeds meer faciliteiten de vraag of ik een kind wil beoordelen (door middel van een foto doorgestuurd via mobiel), waarbij er vaak problemen in groei en ontwikkeling vermoed worden. Als een kind vaak ziek is wordt dit al snel aan ondervoeding toegeschreven. Terwijl het kind vaak sikkelcelziekte (een erfelijke bloedziekte) heeft en daardoor veel kwakkelt of HIV heeft. En eigenlijk van ondervoeding geen sprake van is’.

Met de app wil Tamar community health workers en artsen helpen om een betere screening op ondervoeding bij kinderen te doen en ook het monitoren van groei dicht bij huis verbeteren.

project5
 • Kandidaten

  Tamar Goossens, Arts in Oeganda, opleiding Geneeskunde Rijksuniversiteit Groningen en Oeganda

 • Project

  Child Nutrition Photo Screening, ontdekken groeistoornissen
 • Waar

  Oeganda
 • Doelgroep

  Kinderen met ondervoeding
 • Doel

  Betere screening op ondervoeding