asp-5-Header

App geeft richting aan antibioticumvoorschrift door artsen Tanzania Treatment Guidelines

Tijdens mijn coschap ontwikkelingslanden viel het me op dat zorgverleners (clinical/medical officers) soms gebruik maken van Treatment Guidelines om behandelbeslissingen te nemen. Daarvoor had het ziekenhuis waar ik mijn coschap liep (Sengerema) boekjes geprint in 2013, waar soms een deel uit ontbrak. Dat leidde ertoe dat sommige zorgverleners geen gebruik maakten van de richtlijnen, sommigen van oudere richtlijnen, en sommigen tot 5 minuten door een PDF scrollden naar de juiste richtlijn.

Een elegante manier om dit probleem is op te lossen, is door een app aan te bieden, waarin de zorgverlener makkelijk en snel, on- en offline de meest recente richtlijn kan vinden, en gericht kan zoeken naar de juiste richtlijn. Die app is er: de Tanzania Guidelines app. Na de lancering ervan in augustus 2018, zijn er nu al bijna 4 duizend actieve gebruikers volgens Google Play, en ruim 8 duizend downloads.

De Tanzania Guidelines app die door ruim 4.000 zorgverleners (van Medical Officer tot Nursing Student) wordt gebruikt, geeft veel impact voor de zorg in Tanzania en omliggende landen. Een mooie vervolgstap zou zijn om antibiotica richtlijnen in de app te verwerken. Dankzij de schaalbaarheid van de app kunnen we veel bereiken: antibioticarichtlijnen, beslishulpen, screening op ondervoeding – noem maar op.  Dit maakt het project uniek.

Probeer de app zelf op Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.TTG) en laat weten met welke functionaliteit jij de grootste verbetering in kwaliteit van zorg ziet! OPf lees mijn blog: https://www.linkedin.com/pulse/developing-countries-creating-treatment-guidelines-van-der-meulen/

asp-5-Deelnemer

Martijn

van der Meulen
 • Project

  Tanzania Treatment Guidelines
 • Waar

  Tanzania
 • Doelgroep

  4000 (assistant) medical officers, clinical officers, medical/clinical students
 • Doel

  Het verbeteren van de algehele kwaliteit van zorg en het terugdringen van antibioticaresistentie middels doorontwikkeling van een medische app.

De verkiezing van de Albert Schweitzer Prijs 2020 is vanwege de corona epidemie uitgesteld.
Stemmen is momenteel niet mogelijk. 

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Projecten zoals ingezonden voor de Albert Schweitzer Prijs 2020.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.