Aware HIV

Aware.HIV Tanzania, play the stigma away

Claire: ‘In Tanzania komen 66000 nieuwe besmettingen per jaar bij. Hiermee staat Tanzania in de dubieuze top 3 van de wereld. Om nieuwe HIV besmettingen te voorkomen is het essentieel HIV actief op te sporen, HIV testen laagdrempelig aan te bieden en HIV in een vroeg stadium te behandelen. Een gemiste HIV diagnose houdt de epidemie in stand en kan leiden tot vergevorderde HIV bij de patiënt’. 

In het Haydom Lutheran Hospital en andere ziekenhuizen in Tanzania zijn middelen zoals HIV testen en medicatie ervoor aanwezig, echter lijkt het aantal testen nog niet voldoende. Wat houdt zorgmedewerkers in een ziekenhuis met voldoende middelen tegen om patiënten te testen? Welke innovatie is nodig om ervoor te zorgen dat iedereen die een indicatie heeft een test aangeboden krijgt? En nieuwe HIV besmettingen voorkomen kunnen worden? 

Claire wil het Aware-HIV* gedachtegoed vertalen naar de Tanzaniaanse setting en specifieke klinische afdelingen met behulp van lokale zorgmedewerkers. De bestaande Aware.HIV aanpak zal niet zomaar toepasbaar zijn in Sub-Sahara Afrika landen als Tanzania. Ze wil daarom een Aware.HIV startup in een Tanzaniaans ziekenhuis initiëren en daar het testen van patiënten op een hiv-infectie verbeteren. Ze wil onderzoeken wat zorgmedewerkers belemmert een HIV test te doen op patiënten en specifieke barrières identificeren. Vanaf de start werken aan het verhogen en verbeteren van ’test rate’ door een gecombineerde multimodale aanpak waaronder feedback, onderwijs en het faciliteren van groepsdiscussies, gebruikmakend van interactief theater als innovatieve techniek.

Interactief theater

Met behulp van interactief theater wil Clair het gesprek openen met zorgmedewerkers. Onderzoeken wat de barrières zijn die zij ervaren rondom het aanbieden van HIV-testen en de noodzaak benadrukken van het HIV testen. Daarnaast wil ze onderwijs geven over HIV indicator aandoeningen en artsen actief benaderen bij gemiste kansen voor een HIV-test. 

Claire hoopt dat haar project Aware.HIV Tanzania een voorbeeld kan zijn voor andere projecten met als uiteindelijke doel een HIV vrije wereld. 

*#AWARE.HIV

Aware.HIV is een initiatief van het Erasmus MC. Aware.HIV zet zich in voor het stigmaloos opsporen van HIV door implementatie van een proactief HIV-testbeleid en educatie. awarehiv.com

project6
 • Kandidaten

  Claire Wijsman,  Master student Geneeskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam

 • Project

  Aware.HIV Tanzania, play the stigma away
 • Waar

  Tanzania
 • Doelgroep

  Zorgmedewerkers, artsen en studenten. Mensen met Aids (HIV)
 • Doel

  Barrières bij zorgmedewerkers wegnemen rondom het aanbieden van HIV-testen