project6-asp

App helpt bij strijd tegen antibioticum resistentie Afrika De AB-assistent

Antibiotica zijn een essentieel onderdeel van de moderne geneeskunde, maar slechts 40-70% van de voorgeschreven antibiotica worden juist volgens de richtlijnen voorgeschreven. Onjuist antibioticagebruik werkt antibioticaresistentie in de hand: een wereldwijd, groeiend probleem. Het probleem is het grootst in “lage en middeninkomens landen” waaronder Oeganda en andere Afrikaanse landen.

Om de antibiotica therapie voor individuele patiënten te verbeteren en onjuist antibiotica gebruik en daarmee antibioticaresistentie te voorkomen zijn er in Westerse landen “antibiotic stewardship programma’s” (ASP) opgezet. In Afrikaanse landen zijn ASPs vaak nog niet geïmplementeerd. Een app met antibiotica adviezen en richtlijnen kan hierbij toch op eenvoudige wijze uitkomst bieden.

Met ons project willen we de antibiotica richtlijnen laagdrempelig beschikbaar maken voor artsen en voorschrijvers in Oeganda via een smartphone app die men zelf kan beheren: de AB-assistent.

We zullen onderzoek doen naar het inzetten van een smartphone app met antibiotica adviezen en richtlijnen voor het juist voorschrijven van antibiotica. Tevens zullen we helpen bij de implementatie van de richtlijnen, workshops geven aan de lokale artsen en voorschrijvers van het Aber ziekenhuis en questionnaires ontwikkelen om de ervaringen van de artsen en voorschrijvers te evalueren en daarmee de app te verbeteren.

Indien blijkt dat de artsen in Aber goede ervaringen hebben met het gebruik van de smartphone app en het helpt met voorschrijven in de dagelijkse praktijk, kan de app in andere Oegandese ziekenhuizen worden geïmplementeerd, aangezien ze op veel plekken dezelfde richtlijnen gebruiken. Bij interesse uit andere regio’s of omliggende landen zou daar ook implementatie kunnen plaatsvinden; de app is makkelijk op te schalen.

asp-6-Deelnemer

Ramzy

Helou
 • Project

  De AB-assistent
 • Waar

  Aber ziekenhuis, Oyam district - Lira, Noord Oeganda
 • Doelgroep

  Artsen en andere voorschrijvers van antibiotica werkzaam voor het Aber ziekenhuis en de regio in Noord Oeganda
 • Doel

  Antibiotica therapie verbeteren en onjuist antibiotica gebruik en daarmee antibioticaresistentie voorkomen

De verkiezing van de Albert Schweitzer Prijs 2020 is vanwege de corona epidemie uitgesteld.
Stemmen is momenteel niet mogelijk. 

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Projecten zoals ingezonden voor de Albert Schweitzer Prijs 2020.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.