asp-7-Header

Ontwikkeling nieuwe techniek voorkomt sterfte aan de gevolgen van vroeggeboorte in Malawi Vroegdetectie bloedvergiftiging bij baby's

Jaarlijks overlijden er onnodig miljoenen kinderen aan ernstige infecties omdat zij de zorg die ze nodig hebben te laat krijgen. Er zijn wel antibiotica beschikbaar, maar de diagnose wordt te laat gesteld omdat er onvoldoende (geschoold) personeel en geen geschikte apparatuur is.

Met de oprichting van de sociale onderneming GOAL 3 willen wij (Bart Bierling en Niek Versteegde) verandering brengen in dit onrecht. Sinds augustus werken wij met ons team aan de ontwikkeling van een duurzame en kosteneffectieve patiënt monitor voor ontwikkelingslanden die ernstige infecties automatisch in een vroeg stadium herkent.

Met dit systeem willen wij dokters en verpleegkundigen in staat stellen om zelfs in de meest moeilijke omstandigheden patiënten goed te kunnen helpen.

Met de Albert Schweitzer prijs 2020 willen wij een studie bij baby’s in Malawi doen om te kijken of we ademhalingsproblemen en infecties beter en eerder kunnen opsporen met ons systeem.

Meer informatie over de organisatie vind je op goal3.org

asp-7-Deelnemer

Bart

Bierling

Niek

Versteegde
 • Project

  Vroegdetectie bloedvergiftiging bij baby's
 • Waar

  Malawi, Blantyre, Queen Elizabeth Central Hospital
 • Doelgroep

  Baby’s van de couveuseafdeling van het ziekenhuis in Malawi en later couveusebaby's in heel Afrika.
 • Doel

  Ontwikkeling van een patiënten monitor voor ontwikkelingslanden die artsen en verpleegkundigen in Afrika ondersteunt bij het vroegtijdig signaleren van bloedvergiftiging en ademhalingsproblemen bij neonaten.

De verkiezing van de Albert Schweitzer Prijs 2020 is vanwege de corona epidemie uitgesteld.
Stemmen is momenteel niet mogelijk. 

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Projecten zoals ingezonden voor de Albert Schweitzer Prijs 2020.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.