mind in motion

Mind in motion

Mind in Motion is een dansproject in Kenia dat met behulp van dans aandacht wil vragen en creëren voor mentale gezondheid en persoonlijke mentale gezondheidsproblemen die bij lokale mensen spelen en vaak verborgen aanwezig zijn. Het project wil deze zichtbaar en begrijpbaar maken, stigma’s hieromtrent wegnemen en het ijs breken om over persoonlijke thema’s te praten.

Wouter: ‘In Kenia komen problemen zoals ernstige depressie, zelfdoding en middelenmisbruik momenteel meer voor dan ooit. Alhoewel er mentale gezondheidsspecialisten werkzaam zijn, zijn deze voor de meest kwetsbare groepen zowel onbetaalbaar als onbereikbaar door diverse veelvoorkomende overtuigingen omtrent mentale gezondheid. Bovendien werken therapeuten hier veelal uitsluitend in ziekenhuizen vanuit een autoritaire positie.

In Kenia is dans een zeer gewaardeerde en gerespecteerde vorm van artistieke expressie. Het trekt een breed publiek en heeft ‘vrijwaring’ voor gebruikelijke sociale schaamte. Met ons project ‘Mind in Motion’ willen we met lokale dansers persoonlijke ervaringen in danstherapie behandelen en verwerken tot een professionele choreografie. 

Deze dans willen we vervolgens met lokale dansers met eigen ervaringen en persoonlijke thema’s onder begeleiding opvoeren voor de lokale gemeenschappen om zo het gesprek te openen over herkenbare en veel voorkomende maar weinig besproken persoonlijke thema’s’.

Wouter en zijn team willen zo drempels wegnemen bij mensen met ernstige mentale gezondheidsproblemen in de arme wijken van Nairobi, Kenia. Zodat zij zich leren openstellen en vrij voelen zich te uiten over hun persoonlijke thema’s.

project8
 • Kandidaten

  Wouter Bekker, Psychosomatisch therapeut, opleiding fysiotherapie, Saxion College Enschede

  Suleiman Mangini, Danschoreograaf, Sawala S.H.G. Dance

  Vincent Owoko, Choreograaf, VQ Dance Company

  Line Francken, Danschoreografie en dans, ArtEZ Arnhem/’Aerial Arts’

 • Project

  Mind in motion
 • Waar

  Kenia
 • Doelgroep

  Mensen met ernstige mentale gezondheidsproblemen in de arme wijken van Nairobi, Kenia, die beperkt toegang hebben tot formele zorg of educatie en kwetsbaar zijn voor mentale problematiek.
 • Doel

  Stigma’s omtrent mentale gezondheid veranderen, drempels om erover te praten wegnemen en persoonlijke mentale thema's bespreekbaar te maken