asp-8-Header

Vroege ontdekking en behandeling van baarmoederhalskanker vergroot de overlevingskansen van vrouwen in Gambia Project Butterfly

In Gambia sterven te veel vrouwen onnodig aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Wereldwijd is baarmoederhalskanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen tussen de 15 en 44 jaar oud.  Dit is ook zo in Gambia, momenteel wonen er in dat land een kleine 550.000 vrouwen van boven de 15, welke risico lopen op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. Elk jaar wordt er bij bijna 200 vrouwen in Gambia baarmoederhalskanker geconstateerd. 132 van deze vrouwen zullen dit niet overleven.

Waar wereldwijd 66 op de 100 vrouwen deze vorm van kanker overleven is dat in Gambia slechts 28 op de 100. Dit extreme verschil komt door een bijna totale afwezigheid van voorlichting over deze ziekte en de screening er van. Dit zijn de twee pijlers waarop wij ons project bouwen en vrouwen een eerlijke kans willen geven tegen deze vreselijke ziekte. Wij willen hier verandering in brengen door het oprichten van het Irmakunda Life Center (ILC).

Wij, als Stichting Irmakunda willen deze sterfte terugdringen in drie heldere stappen: Voorlichting, Preventie en Training. Door een combinatie van hightech medische apparaten en simpele diagnostische technieken kunnen wij een groot aantal vrouwen in een korte tijd screenen en eventueel behandelen. De kracht van het project is de duurzaamheid. Wij maken gebruik van reeds aanwezige kennis en faciliteiten en zorgen er voor dat het project niet alleen blijft bestaan, maar ook groeit.

asp-8-Deelnemer

David

Nieuwe Weme
 • Project

  Project Butterfly
 • Waar

  Bakoteh, The Gambia
 • Doelgroep

  Ongeveer 6.400 vrouwen in Bakoteh en omgeving van boven de 15.
 • Doel

  Screening, training en voorlichting ten behoeve van het bestrijden van baarmoederhalskanker in Gambia.

De verkiezing van de Albert Schweitzer Prijs 2020 is vanwege de corona epidemie uitgesteld.
Stemmen is momenteel niet mogelijk. 

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Projecten zoals ingezonden voor de Albert Schweitzer Prijs 2020.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.