combibeeld project 9 (1)

Building bridges for broken bones

Trauma en verkeersongevallen zijn een snel groeiend probleem en leiden tot een toenemend aantal slachtoffers in lage-inkomens landen. 

Joost: ‘In rurale gebieden in Tanzania speelt fractuurbehandeling zich af in twee losstaande werelden: die door artsen in het ziekenhuis (formele zorg) en die van de traditionele bonesetters* (informele zorg). Dit leidt tot rivaliteit, onbegrip en bovenal ondermaatse zorg voor patiënten’.  

Patiënten van bonesetters geven aan dat ‘behandeling door de lokale bonesetter vaak cultureel gepaster (geen wachttijden, vaak ook spirituele behandeling), goedkoper en dichter bij huis beter werkt dan het ziekenhuis (Ruhinda 2021). Maar open of instabiele fracturen (botbreuken), die door de bonesetter worden behandeld, leiden vaak tot complicaties als infecties, standsafwijkingen of überhaupt geen botgenezing. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor patiënten, met permanente invaliditeit en verlies van inkomen en kwaliteit van leven tot gevolg.  Zoals patiënten en bonesetters zelf ook aangeven, ontbreekt het hun aan pijnstilling, röntgendiagnostiek en chirurgische opties (Card et al 2020). Zaken die het ziekenhuis wél kan leveren. Samenwerking tussen deze takken van de formele en informele gezondheidszorg is vaak geopperd in de literatuur, maar nog nooit opgezet.

‘Door samen met bonesetters en artsen in het ziekenhuis een diagnose – en behandelplan te maken, wordt het beste van beide werelden gemengd en krijgt elke fractuurpatiënt de meest geschikte behandeling. Simpele breuken bij de traditionele bonesetter, complexe breuken door artsen in het ziekenhuis, en adequate pijnstilling en diagnostiek voor elke patiënt’. 

*Bonesetter – vaak oudere mannen die met lokale hulpmiddelen een fractuur proberen te genezen. De meesten hebben het vak van hun vader geleerd. Hun hulpmiddelen en applicaties zijn divers: kruiden die op de huid moeten worden aangebracht, warme omslagen en massage (gewrichtsmanipulatie) van het fractuurgebied, splinters van bamboe, hout of klei en intermitterende tractiebehandelingen. Uit Chirurg in Ghana – Massage bij een fractuur – Fractuurbehandeling in Ghana is van oorsprong in handen van bonesetters.

Building bridges
 • Kandidaten

  Joost Binnerts, Arts in Tanzania, opleiding Internationale Gezondheidszorg & Tropengeneeskunde, VU Amsterdam

  Jovine Okoth, Docent, nursing school, Shirati KMT Hospital

 • Project

  Building bridges for broken bones
 • Waar

  Tanzania
 • Doelgroep

  Patiënten met botbreuken in rurale gebieden in Tanzania
 • Doel

  Betere zorg voor mensen met botbreuken in afgelegen gebieden