project9-asp

Unieke aanpak van de sociaal-emotionele stimulatie na ondervoeding bij kinderen. GRASP the Future

Ondervoeding bij kinderen is een groot probleem in verschillende regio’s in Afrika, maar ook in andere delen van de wereld. Ondervoeding op  jonge leeftijd brengt hoge risico’s met zich mee: onder anderen beperkingen in de cognitieve en motorische ontwikkeling. In de behandelrichtlijn van de World Health Organisation is sociaal-emotionele stimulatie een belangrijk onderdeel: dit houdt vooral spelen met speelgoed in. Wij hebben een unieke aanpak voor het ontbreken van de sociaal-emotionele stimulatie: workshops voor verzorgers en ouders van de getroffen kinderen bestaande uit een educatief gedeelte waar het belang van spelen met speelgoed uitgelegd wordt en waar speelgoed uit gerecycleerd materiaal gemaakt wordt.

Onze visie is dat dit project in alle ziekenhuizen en communities op de wereld geïmplementeerd wordt waar ondervoeding bij kinderen een groot probleem is om een gezondere ontwikkeling van alle kinderen te waarborgen. We streven ernaar dat dit project een zo groot mogelijk bereik heeft door het in verschillende ziekenhuizen of communities te implementeren waar ondervoeding een groot probleem is. Dit is een belangrijke stap op wegnaar een betere behandeling van ondervoeding van kinderen en daaropvolgend: voor een betere samenleving in communities waar veel kinderen zijn getroffen.

Het prijzengeld zullen we voornamelijk investeren in het verbeteren en professionaliseren van het booklet. Hiervoor hebben we een illustrator nodig zodat vooral het gedeelte met uitleg van illustraties kan worden voorzien. Zo kunnen ook ouders die analfabeet zijn of een laag opleidingsniveau hebben de uitleg volgen. Daarnaast zijn we van plan om de workshop in andere ziekenhuizen in gebieden waar ondervoeding een groot probleem is op te richten. We hebben nu vooral contacten in de regio van het Stanger in Zuid-Afrika maar zullen dit graag willen uitbreiden naar andere regio’s. Om de workshops op veel verschillende plekken te kunnen starten zijn we van plan om een vrijwilligersnetwerk op te richten: vrijwilligers uit de regio’s zelf of buiten deze regio’s die ervoor zorgen dat de workshop op een duurzame manier in het ziekenhuis of de community geïmplementeerd worden.

asp-9-Deelnemer

Svea

Nolte

Benedetta

Broggi

Rebecca

Wolk

Aoife

Clark-McGee
 • Project

  GRASP the Future
 • Waar

  Stanger Hospital, KwaZuluNatal, Zuid-Afrika
 • Doelgroep

  Ondervoede kinderen en hun ouders/verzorgers
 • Doel

  Sociaal-emotionele stimulatie van ondervoede kinderen door educatie van ouders over gebruik van speelgoed en productie daarvan uit gerecycleerd materiaal.

De verkiezing van de Albert Schweitzer Prijs 2020 is vanwege de corona epidemie uitgesteld.
Stemmen is momenteel niet mogelijk. 

Wat kunnen we met uw steun?

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds steunt kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika.

Onze kracht daarbij: we ondersteunen kleinschalige projecten. Projecten zoals ingezonden voor de Albert Schweitzer Prijs 2020.

Zo behalen we prachtige resultaten. Met een klein budget. Helpt u mee?

Achtergrond

Met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs wil het NASF jongeren betrekken bij het verbeteren van de gezondheidszorg in Afrika. Hiermee treden we in de voetsporen van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer (1875-1965).

Albert Schweitzer startte in 1913 de bouw van een ziekenhuis in Lambaréné (Gabon, Afrika) waar hij de rest van zijn leven zieken behandelde. Verder was Albert Schweitzer ook een begaafd filosoof op het gebied van cultuur en ethiek. Voor zijn filosofie en levensmotto “Eerbied voor het leven” ontving Albert Schweitzer in 1951 de Nobelprijs voor de vrede.