gebruiken voor banner en web(1)

Het Masanga Dental Project

Mede als gevolg van algehele armoede, burgeroorlogen en recente Ebola is de basis mondhygiëne en tandheelkundige zorg voor de 500.000 inwoners van het verwijsdistrict van het Masanga ziekenhuis afwezig. Dagelijks zien wij als artsen hier de gevolgen hiervan: acuut zieke patiënten met een abces dat begon onder een tand en zich uitbreidt naar kaak, nek of borst waarbij patiënten een bloedvergiftiging en ademhalings-problemen krijgen.
Ondanks de operatieve behandeling die wij uitvoeren overlijden veel patiënten toch. Simpele mondhygiëne en basis tandheelkundige zorg kunnen deze vergevorderde complicaties van een verwaarloosd gebit voorkomen.
Momenteel zijn de Nederlandse tropenartsen in opleiding in Masanga Hospital de enige behandelaars die tanden trekken en is er geen toegang tot betaalbare basis mond- en tandzorg. Daarnaast is een gebrek aan voorlichting over het belang van mondhygiëne en de afwezigheid van middelen om het gebit te onderhouden de grondslag voor gebitscomplicaties.
In het Masanga Hospital willen wij een project starten met voorlichting over mondhygiëne en het leveren van basis tandheelkundige zorg door lokaal personeel. Het doel is om tandheelkundige zorg een plek te geven in het ziekenhuis, gemanaged door lokale getrainde verpleegkundigen, met uiteindelijk algehele gezondheidswinst voor de regio en minder complicaties als gevolg van een verwaarloosd gebit.
Mijn project is uniek omdat tandheelkundige zorg in de regio (en vrijwel het hele land) afwezig is, een vergelijkbaar duurzaam project in dit land niet bestaat en de gezondheidswinst groot kan zijn.

Pim-Bongers
 • Kandidaten

 • Project

  Het Masanga Dental Project
 • Waar

  Masanga Hospital Masanga, Tonkolili District, Sierra Leone
 • Doelgroep

  Alle inwoners in de omgeving van het Masanga ziekenhuis
 • Doel

  Schone tanden redden levens.