Skip to content

Betaalbare protheses in Sierra Leone door 3-D printen Albert Schweitzer Fonds, Radboudumc en Universiteit Twente steunen Lars en Merel bij inrichten 3D-Lab

Innovatieve 3-D printtechniek in Sierra Leone maakt protheses betaalbaar voor duizenden patiënten uit lage inkomens gebieden. Merel van der Stelt (25) en Lars Brouwers (31) willen een compleet functionerend 3D-printlab realiseren in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone om ter plaatse goede protheses, spalken en braces te produceren. Zij doen dit in samenwerking met de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente en onder begeleiding van het 3D-lab in het Radboudumc. 

3D-Lab crowdfunding actie

Op 9 september lanceren Lars en Merel en het Nederlands Albert Schweitzer Fonds de ‘3D-Lab crowdfunding actie’, waarmee ze hun droom willen realiseren. Zo kunnen ze de materialen kopen om het lab in te richten, opleidingsplaatsen realiseren voor plaatselijk zorgpersoneel en patiënten aan goede betaalbare protheses helpen. Daarnaast is het belangrijk om onafhankelijk te worden van het beperkte elektriciteitsnetwerk, hiervoor zijn een aantal accu’s nodig.

Merel: “In Sierra Leone zijn veel mensen ledematen kwijtgeraakt bijvoorbeeld door de burgeroorlog of door complexe wonden die ze hebben opgelopen. Mensen worden gediscrimineerd. Ze schamen zich en voelen zich incompleet.

We zijn zeer gemotiveerd om dit project verder vorm te geven en zijn heel blij met de expertise en steun van het Albert Schweitzer Fonds voor onze crowdfunding. We kunnen niet wachten tot we aan de slag kunnen. Zo kunnen we patiënten in lage inkomenslanden met weinig middelen betere kansen bieden op een goede toekomst en voorkomen we dat ze in moeilijke omstandigheden moeten leven of zelfs worden uitgesloten door hun handicap.”

Merel en Lars eerste NASF Gezondheidspioniers 

Frans Hiddema, voorzitter van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) en zelf tropenarts: “Het Albert Schweitzer Fonds vindt het belangrijk dat er meer kleine, lokaal verankerde initiatieven zijn die de gezondheidszorg in Afrika effectief en duurzaam verbeteren. Daarom benoemen wij Lars en Merel tot de eerste NASF Gezondheidspioniers en helpen hen met het werven van fondsen.”

Merel is student Technische Geneeskunde aan de Universiteit van Twente en loopt stage in het Radboudumc. Lars is chirurg in opleiding en (mede) oprichter van het 3D lab in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis, het 3D printlab op de afdeling  traumachirurgie van het Radboudumc en in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone. Lars: “We vinden het een eer om de eerste officiële NASF Gezondheidspioniers te zijn en daarmee in de voetsporen te treden van Albert Schweitzer”.

Het minimaal benodigde bedrag van 6.000 Euro moet vóór 10 oktober 2019 gehaald zijn. Mensen die Lars en Merel mee willen helpen het 3-D Lab te realiseren kunnen gaan naar de actiepagina. Doneren kan vanaf 10 september 2019. 100% van donaties wordt ingezet voor realisatie van het 3D-Lab.

Steun onze gezondheidspioniers

Betaalbare protheses in Afrika door 3-D printen. Met een bedrag van € 6.000,-. kunnen #gezondheidspioniers Merel en Lars aan de slag met het opzetten van hun 3D print lab in Sierra Leone. Om protheses te maken en mensenlevens voorgoed te veranderen.

Slider-Nederland-Merel-Lars-mobiel

Voor Afrika!

Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil. 

Actuele projecten

Richard-Mwanjasi-510-x-540

Richard Mwanjasi gaat voor water

Richard Mwanjasi is de man achter onze partnerorganisatie Hope for Relief in Malawi. Zijn missie: "Ervoor zorgen dat kleinere gemeenschappen...
JCI Ghana

Vaccinaties en goede kraamhulp in een schone omgeving

In het noorden van Oeganda houdt organisatie FIDRA zich bezig met verbeteren van de zorg voor aanstaande moeders en pasgeborenen....
Theater is een krachtig middel voor bewustwording en gedragsverandering

Theater helpt gezond te blijven

  De 500 inwoners van het dorp Loungo in Burkina Faso hebben nu de beschikking over bijna 80 nieuwe en...

Laatste berichten

Potret-Milou

Kippenvel- brief van gezondheidspionier Milou

  Elke dag trek ik trouw mijn skates aan voor een rondje door de polder rondom Nijmegen. Even uitwaaien. De...
milou-800

Gezondheidspionier Milou van Ingen en Albert Schweitzer Fonds starten actie voor nieuwe couveuses

Een goede start voor ieder kind Zorgprofessional Milou van Ingen (31) zet zich met hart en ziel in voor baby’s...
rinus van warven

Collecte oecumenische dienst bestemd voor gezondheid Afrika

Collecte oecumenische kerkdienst in teken van gezondheidsprojecten Albert Schweitzer Fonds Ds. Rinus van Warven is lid van het Comité van...