Gezondheidspioniers van het jaar….!

10 jaar innovatieve ideeën ter verbetering van de gezondheidszorg in Sub-Sahara-Afrika

Op zaterdag 28 mei tijdens de Afrikadag vierden we samen met de winnaars van de afgelopen jaren het 10 jarig jubileum van de Albert Schweitzer Prijs. Samen met deze gezondheidspioniers keken we terug naar hun projecten en vernamen we hun ervaringen. Sara Kinsbergen (universitair docent Radboud Universiteit) ging met hen in gesprek over wat ze met de prijs hebben gedaan, hoe de projecten verder zijn gelopen en de lessons learned. Als erkenning voor hun initiatief kregen de winnaars de Albert Schweitzer Prijs Award uitgereikt. De Afrikadag vond plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Bedoeling Albert Schweitzer Prijs

Frans Hiddema (ambassadeur en voormalig voorzitter van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds, NASF) en Tjitske Vreugdenhil (bestuurslid portefeuille projecten NASF) gingen in op de denkwijze achter de Albert Schweitzer Prijs. ‘Wij wilden het mooie werk dat het Nederlands Albert Schweitzer Fonds doet in het verlengde van het gedachtengoed van gezondheidspionier dr. Albert Schweitzer meer onder de aandacht brengen’, vertelt Hiddema. En Nederlandse jongeren hierbij meer betrekken. Hen prikkelen ook eenvoudige en slimme ideeën te bedenken om de gezondheid in Afrika te helpen verbeteren, een podium hiervoor bieden en kansen om hun droom waar te maken. Kijk waar we nu staan: 10 jaar Albert Schweitzer Prijs! Prachtig zijn de bijzondere initiatieven die door de gezondheidspioniers die hier nu zijn gerealiseerd zijn’. Tjitske Vreugdenhil vulde aan: ‘Wat wij vooral stimuleren is verbinding tussen de gezondheidspioniers en de lokale bevolking. Dat geldt voor de lokale Afrikaanse pioniers die we steunen met onze reguliere projecten en voor de Nederlandse pioniers. Dichtbij de doelgroep staan, weten wat er speelt en vooral goed luisteren naar wat nodig is. En gezamenlijk met hen projecten realiseren is belangrijk voor een duurzaam resultaat’.

Wat heeft de prijs de winnaars en hun projecten gebracht?

Sara Kinsbergen keek samen met de winnaars terug op hun prijswinnende projecten. Wat is ervan geworden? Waar liepen zij tegenaan en wat hebben zij geleerd tijdens het pionieren en realiseren van de projecten. Maar ook wat is de impact en waarde van hun initiatief geweest voor duurzame verbetering van de gezondheid van kansarmen in Afrika. Bijzonder was het te ervaren hoe enthousiast de pioniers nog zijn over hun projecten en hoe ze erover vertellen. Alle projecten zijn uitgevoerd zoals gepland. Enkelen zijn overgenomen door de lokale bevolking. Anderen hebben enige jaren goed gedraaid maar staan nu on hold op zoek naar structurele ondersteuning. Ook zijn er projecten die als een vliegwiel hebben gewerkt en nu op meerdere plekken uitgevoerd worden. De pioniers deelden tevens hun ervaringen en gaven zeer bruikbare tips voor het NASF en voor toekomstige gezondheidspioniers. Allen benadrukten dat een goede samenwerking met de lokale doelgroep en lokale pioniers essentieel is, naast geduld, creativiteit en flexibiliteit.

Albert Schweitzer Award – ‘Gezondheidspionier van het jaar’

Ter gelegenheid van 10 jaar Albert Schweitzer Prijs kregen de winnaars van de afgelopen jaren de speciaal ontwikkelde Albert Schweitzer Award uitgereikt uit handen van Frans Hiddema: ‘Als blijk van waardering voor hun durf, inzet en bevlogenheid te pionieren en samen met de lokale bevolking voor hun droomproject te gaan en dit te realiseren’. De winnaar van de Albert Schweitzer Prijs 2022 krijgt dit beeldje vanaf dit jaar uitgereikt met de bijbehorende titel ‘Gezondheidspionier van het jaar’.

Inschrijving Albert Schweitzer Prijs 2022 geopend

De inschrijving voor de 2022 editie werd tevens geopend. Slimme en innovatieve ideeën ter verbetering van de gezondheidszorg in Sub-Sahara-Afrika zijn welkom voor aanmelding. Het NASF doet hierbij een oproep aan studerende jongeren, young professionals (18 tot 35 jaar) in de zorgsector (zoals artsen, verpleegkundigen, paramedici), de technische sector (o.a. ingenieurs en technische designers) of een andere studierichting hun kennis in te zetten voor het welzijn van de Afrikaanse samenleving. Mooie prijzen zijn hiervoor te winnen. Meer informatie https://ap.lc/9dz7a. Bijzonder dit jaar is dat de AFAS Foundation de Albert Schweitzer Prijs 2022 mede mogelijk maakt. De Foundation steunt het belang van zorginnovatie in Afrika.

Voor Afrika!

Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil. 

Nieuwsberichten

pupils of st Augustine showcasing their appreciation for the project in their school

Vacature : Penningmeester/ bestuurder (m/v)

Onze penningmeester gaat ons verlaten. Zijn derde termijn loopt binnenkort af. We zijn daarom op zoek naar een nieuwe penningmeester/bestuurder....

We zijn er bijna!!!

Afgelopen december hebben wij drie van onze inspirerende gezondheidspioniers bij u geïntroduceerd. Philly, Taabu en Kofi hebben hun wens voor...
2-Uitsnede-nieuwsbrief-2-collagebeeld-water-maandverband-kwetsbare-kinderen

Kleinschalige gezondheidsprojecten voor kwetsbare groepen

Ook in 2023 zetten wij ons in voor een betere gezondheid van kwetsbare groepen in Sub-Sahara Afrika. Wij geloven in...

Projecten nieuws

IMG_6071

Inenten kinderen mogelijk door koelunits en zonnepanelen- Oeganda

In de rurale gebieden van Kissiflui en Norvisi (Ghana) met 7000 inwoners lijden kinderen aan ziekten die voorkomen kunnen worden...
1 meisjes voor schoolgebouw

Meisjes naar school – Oeganda

Veel meisjes in Oeganda gaan niet naar school of stoppen met school omdat ze ongesteld zijn. Ze hebben geen geld...
IMG_5111

Echocentrum redt moeder en kind – Ghana

Gezondheidspionier Kofi en zijn team willen een echocentrum in de gezondheidskliniek in Kissiflui in Ghana inrichten, waar zwangere vrouwen tijdig...