Blik op de toekomst na fatale brand in blindenschool

Op 25 oktober 2022 werden we opgeschrikt door het nieuws van de brand op de Salama School voor Blinden in Oeganda. Deze tragedie kostte 11 kinderen het leven. Eén van onze partners is nauw betrokken bij deze school. Samen met de school hebben zij bij ons een project ingediend om te zorgen voor toegang tot EHBO koffers en cursussen, inclusief training in het gebruik van brandblussers. Het NASF heeft dit project gefinancierd. 

De school
De Salama School voor Blinden werd in april 1999 gebouwd door de lokale overheid in Mukono, ongeveer 25 kilometer van de hoofdstad van het land, Kampala. De school telt zo’n 60 kinderen en jonge volwassenen variërend in leeftijd van zes tot 25 jaar.

Tragedie
Op 25 oktober 2022 brak midden in de nacht een grote brand uit die het leven kostte aan 11 kinderen. Na de brand bleek dat op de Salama School of the Blind meer dan 5 brandblussers aanwezig waren, maar geen enkel lid van de school wist hoe ze moesten worden gebruikt.

De leerlingen en leraren zijn na het tragische ongeval geïnterviewd met de vraag wat ze zelf vonden dat ze het hardst nodig hadden. Daarop was bij meer dan 80% het antwoord dat zij toegang willen krijgen tot basis eerste hulp bij ongevallen (EHBO) en training in eerste hulpmaterialen.

Training en materialen
Het voorstel dat vanuit onze partner kwam betrof dan ook de aanschaf van EHBO-koffers en eerste hulp trainingen voor de stafleden van de school. De eerste prioriteit was om de leraren kennis bij te brengen en te trainen in het gebruik van brandblussers. 

Het extra project is gestart en afgerond, waarbij EHBO koffers zijn aangeschaft voor de school. De leerkrachten zijn getraind in het gebruik van deze middelen, brandblussers en het geven van eerste hulp bij ongevallen en/of calamiteiten.

Resultaat
1. Er zijn 7 EHBO koffers aangeschaft voor de school.
2. 8 stafleden hebben ieder een 4 daagse EHBO-cursus gekregen.

Hiermee hebben de personeelsleden en de 60 kinderen van Salama School nu toegang tot eerste hulp van goede kwaliteit. Hoewel er op dit moment nog 60 studenten en 11 leerkrachten op de school zijn, wordt snel weer een uitbreiding van het aantal studenten verwacht.


Voor Afrika!

Met uw donatie investeren we in kleine, lokale gezondheidsinitiatieven in Afrika. Omdat we beseffen dat gezondheid je belangrijkste bezit is. U ook? Steun ons dan. Samen maken we het verschil. 

Nieuwsberichten

bestuurswijzigingen-1

Nieuwe voorzitter en penningmeester

Graag stellen we kort onze nieuwe voorzitter Miranda Rovers en penningmeester Alexander van Binsbergen voor. Beiden zijn afgelopen zomer gestart...
Senior woman teacher happy to see the completed reusable sanitary pad1

Meisjes naar school

De wens van onze gezondheidspionier Philly Muwanyi is vervuld. Hij wilde dat meisjes van de Buggya en Kayijja Primary school...
Zingende-meisjes-blindenschool-IMG_0713-scaled-1

Blik op de toekomst na fatale brand in blindenschool

Op 25 oktober 2022 werden we opgeschrikt door het nieuws van de brand op de Salama School voor Blinden in...

Projecten nieuws

IMG_6071

Inenten kinderen mogelijk door koelunits en zonnepanelen- Oeganda

In de rurale gebieden van Kissiflui en Norvisi (Ghana) met 7000 inwoners lijden kinderen aan ziekten die voorkomen kunnen worden...
1 meisjes voor schoolgebouw

Meisjes naar school – Oeganda

Veel meisjes in Oeganda gaan niet naar school of stoppen met school omdat ze ongesteld zijn. Ze hebben geen geld...
IMG_5111

Echocentrum redt moeder en kind – Ghana

Gezondheidspionier Kofi en zijn team willen een echocentrum in de gezondheidskliniek in Kissiflui in Ghana inrichten, waar zwangere vrouwen tijdig...